Jak zrobić cukinię w curry? Podajemy przepis

jak-zrobic-cukinie-w-curry-podajemy-przepis.jpg
Autor: pixabay.com Przyprawy wchodzące w skład curry - doskonałej przyprawy do cukinii.
łatwy
30 min
4

Cukinia jest bez wątpienia smaczna i zdrowa. A dobrze przyrządzona może stać się świetnym dodatkiem do mięs i ryb. Szukasz pomysłu na oryginalne przetwory z cukinii? Sprawdź, jak zrobić cukinię z curry!

SKŁADNIKI

  • 2,5 kilograma cukinii
  • liście selera
  • gorczyca
  • 2-3 cebule
  • 3 szklanki cukru
  • 1 duża łyżka curry
  • 1,5 łyżki soli
  • ocet 10 proc.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię obierz, umyj i pokrój w plastry lub słupki - zależy, co wolisz.
  • Przygotuj słoiki. Dobrze jest wygotować je przed rozpoczęciem przygotowywania cukinii. Nie gotuj pokrywek! Możesz je jedynie na chwilę zanurzyć je we wrzątku.
  • Słoiki dokładnie osusz, a następnie na samym dole ułóż gruby plaster cebuli i kilka ziaren gorczycy. Następnie napełnij słoik płatami cukinii, na wierzch połóż liść selera.
  • Przygotuj zalewę - połącz 7 szklanek wody, dużą łyżkę curry, 3 szklanki cukru, półtora łyżki soli i półtora szklanki octu. Wszystko wymieszaj, zagotuj, poczekaj chwilę do ostudzenia i zalej cukinię. Pamiętaj, że zalewa ma być ciepła. Nie musisz studzić jej całkowicie.
  • Pasteryzuj 10-15 minut.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej