Jak zrobić cukinię w curry? Podajemy przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Cukinia jest bez wątpienia smaczna i zdrowa. A dobrze przyrządzona może stać się świetnym dodatkiem do mięs i ryb. Szukasz pomysłu na oryginalne przetwory z cukinii? Sprawdź, jak zrobić cukinię z curry!
SKŁADNIKI
- 2,5 kilograma cukinii
- liście selera
- gorczyca
- 2-3 cebule
- 3 szklanki cukru
- 1 duża łyżka curry
- 1,5 łyżki soli
- ocet 10 proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię obierz, umyj i pokrój w plastry lub słupki - zależy, co wolisz.
- Przygotuj słoiki. Dobrze jest wygotować je przed rozpoczęciem przygotowywania cukinii. Nie gotuj pokrywek! Możesz je jedynie na chwilę zanurzyć je we wrzątku.
- Słoiki dokładnie osusz, a następnie na samym dole ułóż gruby plaster cebuli i kilka ziaren gorczycy. Następnie napełnij słoik płatami cukinii, na wierzch połóż liść selera.
- Przygotuj zalewę - połącz 7 szklanek wody, dużą łyżkę curry, 3 szklanki cukru, półtora łyżki soli i półtora szklanki octu. Wszystko wymieszaj, zagotuj, poczekaj chwilę do ostudzenia i zalej cukinię. Pamiętaj, że zalewa ma być ciepła. Nie musisz studzić jej całkowicie.
- Pasteryzuj 10-15 minut.