Marynowane jabłka w occie: przepis na słodko-kwaśne jabłka do mięs

Jabłka marynowane w occie: przepis na słodko-kwaśne jabłka do mięs
Autor: Shutterstock Jabłka marynowane w occie wyglądają zjawiskowo i tak smakują.
łatwy
45 min
4

Jabłka marynowane w occie to pyszny dodatek do mięs, a szczególnie do gęsi lub kaczki. Pieczona gęś obłożona słodko-kwaśnymi jabłuszkami prezentuje się wyjątkowo okazale. Przygotowanie marynowanych jabłek nie jest trudne, a wrażenie jakie wywołają u współbiesiadników bezcenne. 

Zobacz także: Marynowane śliwki do mięs

SKŁADNIKI

  • jabłka - koniecznie jędrne twarde i zdrowe
  • 1 l wody
  • 35 dag cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki octu 10% (można zastąpił czubatą łyżeczką kwasku cytrynowego)
  • oraz do każdego słoika:
  • 1 goździk
  • 2-4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć, nie obierać. Ewentualnie specjalnym wykrojnikiem usunąć gniazda nasienne.
  • Jabłka ułożyć w słoikach. Dodać przyprawy.
  • Z podanych proporcji ugotować zalewę i zalać nią jabłka.
  • Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
  • Jeżeli jabłka się rozpadają skrócić czas pasteryzacji do 15 minut.