Marynowane jabłka w occie: przepis na słodko-kwaśne jabłka do mięs
2021-09-24
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jabłka marynowane w occie to pyszny dodatek do mięs i drobiu, a szczególnie do gęsi lub kaczki. Pieczona gęś obłożona słodko-kwaśnymi jabłuszkami prezentuje się wyjątkowo okazale. Przygotowanie marynowanych jabłek nie jest trudne, a wrażenie jakie wywołają u współbiesiadników bezcenne.
SKŁADNIKI
- jabłka - koniecznie jędrne twarde i zdrowe
- 1 l wody
- 35 dag cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki octu 10% (można zastąpić czubatą łyżeczką kwasku cytrynowego)
- oraz do każdego słoika:
- 1 goździk
- 2-4 ziarenka pieprzu czarnego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, nie obierać. Ewentualnie specjalnym wykrojnikiem usunąć gniazda nasienne.
- Jabłka ułożyć w słoikach. Dodać przyprawy.
- Z podanych proporcji ugotować zalewę i zalać nią jabłka.
- Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
- Jeżeli jabłka się rozpadają skrócić czas pasteryzacji do 15 minut.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?