Grzyby kiszone: sprawdzony przepis

Wiktoria Gałecka
Grzyby kiszone: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Kiszone grzyby zachowują swój smak
łatwy
60 min
4

Proponujemy grzyby kiszone według sprawdzonego przepisu. Gdy trwa sezon na grzyby - warto poszukać nowych inspiracji na przetwory z nich. Dobrym i sprawdzonym przez stulecia pomysłem jest kiszenie grzybów.

Najlepszymi grzybami do kiszenia są borowiki, maślaki, gąski i rydze. Podczas kiszenia nie mieszamy różnych rodzajów grzybów ze sobą.

SKŁADNIKI

  • 2 kg grzybów
  • 40 dag soli
  • przyprawy: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zebrane grzyby dokładnie czyścimy, obcinamy trzonki.
  • Następnie płuczemy w mocno osolonej wodzie. Czekamy, aż piasek opadnie na dno. Tym sposobem mamy już za sobą sporą część pracy związanej z czyszczeniem grzybów.
  •  Umyte grzyby wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 3 minuty.
  • Wyjmujemy grzyby z wody, odsączamy i studzimy.
  • Grzyby układamy warstwami w garnkach(kapeluszami do góry), przesypujemy solą i dodajemy przyprawy. Cała powierzchnia grzybów musi być zasypana solą.
  • Na posolone grzyby kładziemy plastry cebuli (10 dag cebuli na 1 kg grzybów). 
  • Na całość kładziemy gazę lub wygotowane płótno, nakładamy płaski talerz i obciążamy ciężkim przedmiotem.
  • Garnek zanosimy do chłodnego, suchego pomieszczenia.
  • Po kilku dniach sok z grzybów całkowicie przykryje ich powierzchnię. Jeżeli soku jest za mało, dodajemy zimnej, przegotowanej wody wymieszanej z solą (4 dkg soli na litr wody). 
  • W trakcie przechowywania zdejmujemy z powierzchni grzybów pleśń, w miarę jej powstawania oraz zmieniamy płótno na kolejne, wygotowane. 
Wiktoria Gałecka