Grzyby kiszone: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Proponujemy grzyby kiszone według sprawdzonego przepisu. Gdy trwa sezon na grzyby - warto poszukać nowych inspiracji na przetwory z nich. Dobrym i sprawdzonym przez stulecia pomysłem jest kiszenie grzybów.
Najlepszymi grzybami do kiszenia są borowiki, maślaki, gąski i rydze. Podczas kiszenia nie mieszamy różnych rodzajów grzybów ze sobą.
SKŁADNIKI
- 2 kg grzybów
- 40 dag soli
- przyprawy: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zebrane grzyby dokładnie czyścimy, obcinamy trzonki.
- Następnie płuczemy w mocno osolonej wodzie. Czekamy, aż piasek opadnie na dno. Tym sposobem mamy już za sobą sporą część pracy związanej z czyszczeniem grzybów.
- Umyte grzyby wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 3 minuty.
- Wyjmujemy grzyby z wody, odsączamy i studzimy.
- Grzyby układamy warstwami w garnkach(kapeluszami do góry), przesypujemy solą i dodajemy przyprawy. Cała powierzchnia grzybów musi być zasypana solą.
- Na posolone grzyby kładziemy plastry cebuli (10 dag cebuli na 1 kg grzybów).
- Na całość kładziemy gazę lub wygotowane płótno, nakładamy płaski talerz i obciążamy ciężkim przedmiotem.
- Garnek zanosimy do chłodnego, suchego pomieszczenia.
- Po kilku dniach sok z grzybów całkowicie przykryje ich powierzchnię. Jeżeli soku jest za mało, dodajemy zimnej, przegotowanej wody wymieszanej z solą (4 dkg soli na litr wody).
- W trakcie przechowywania zdejmujemy z powierzchni grzybów pleśń, w miarę jej powstawania oraz zmieniamy płótno na kolejne, wygotowane.