Grzyby duszone z pomidorami - do słoików na zimę [przepis]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Nie każda wyprawa do lasu kończy się koszem pełnym grzybów. Dlatego jeśli nam się to uda, warto uchwycić smak leśnych grzybów na dłużej. Proponujemy przepis na grzyby duszone z pomidorami, zamknięte w słoikach na zimę. Zawartość posłuży do błyskawicznego przygotowania aromatycznego sosu.
SKŁADNIKI
- 3 kg ugotowanych grzybów leśnych
- 1 kg cebuli
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 l oleju
- 1,5 l przecieru pomidorowego
- cukier
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę umyć i drobno pokroi. Marchewki oskrobać i zetrzeć na małych oczkach tarki.
- Przesmażać warzywa na oleju, aż zmiękną. Dodać do nich przecier pomidorowy. Wszystko razem dusić przez chwilę.
- Następnie dodać grzyby i przyprawy, podusić jeszcze minimum 5 minut.
- Farsz przełożyć do słoików. Pasteryzować 10 minut.