Gruszki w occie z cynamonem: owocowo i wytrawnie [sprawdzony przepisy]
2021-03-29
średni
80 min
4
Idealna jesienna przekąska, budząca żywe wspomnienie lata? Gruszki w occie! To sprawdzone dodatki do obiadu, deski mięs, serów, sałatek i zimnych przekąsek, a także znakomita przystawka i element koreczków mięsnych. Sprawdź, jak przygotować pyszne gruszki w occie z cynamonem!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg gruszek (twardych, małych, nie w pełni dojrzałych, z jeszcze zieloną skórką)
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- cynamon i goździki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie myjemy gruszki, obieramy je ze skórki i wybieramy gniazda po nasionach. Przygotowane w ten sposób owoce kroimy na wąskie ćwiartki.
- Z wody, octu, cukru i przypraw na bardzo wolnym ogniu gotujemy zalewę. Następnie stopniowo dokładamy do niej gruszki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę.
- Następnie układamy gruszki w wyparzonych uprzednio słoikach, wlewamy gorącą zalewę i mocno zakręcamy (zapinamy) denka. Słoiki odwracamy denkami do góry i czekamy, aż się wystudzą.