Dżem z mirabelek niskowęglowodanowy: bez cukru, ale z żelatyną roślinną
2020-08-11
łatwy
30 min
4
Obrodziły śliwki mirabelki - powód do radości. W mojej rodzinie uwielbiamy kwaśno-słodki dżem mirabelkowy. Zazwyczaj podaję go do popołudniowej herbaty. Ale moi seniorzy nie mogą jeść cukru. Mnie również nie potrzeba go zbyt wiele. Stąd narodził się pomysł na niskowęglowodanowy dżem z mirabelek. Maksymalnie uprościłam przepis na dżem mirabelkowy bez cukru, ale z ksylitolem i żelatyną roślinną. Polecam wszystkim diabetykom!
Jeszcze trochę przepisów ze śliwką mirabelką:
Dżem z mirabelek: sprawdzony przepis
Kompot z gruszek i mirabelek (ałyczy) do słoików na zimę
Tkemali z mirabelek: przepis na gruziński sos do mięsa
Nalewka z mirabelek: łatwy sposób na elegancki trunek
SKŁADNIKI
- na 1 słoik o pojemności 200 ml:
- 150 gramów śliwek mirabelek
- 3 igły rozmarynu drobno posiekane
- 100 ml wody
- 50 gramów ksylitolu
- 1 łyżeczka żelatyny roślinnej: agar-agar lub pektyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mirabelki umyj, pokrój, usuwając pestki i przełóż do garnka.
- Dodaj rozmaryn, wodę, ksylitol oraz żelatynę roślinną.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
- Gorący dżem przelej do czystego słoika. Zakręć pokrywkę i postaw dnem do góry. Pozostaw do ostygnięcia.
- Zamknięty dżem można przechowywać do 6 miesięcy. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu tygodnia.
Metody pasteryzacji przetworów