Dżem z mirabelek niskowęglowodanowy: bez cukru, ale z żelatyną roślinną

Dżem z mirabelek niskowęglowodanowy
Autor: Shutterstock Mirabelkowy dżem bez cukru, za to z roślinną żelatyną - zaskakująco pyszny
łatwy
30 min
4

Obrodziły śliwki mirabelki - powód do radości. W mojej rodzinie uwielbiamy kwaśno-słodki dżem mirabelkowy. Zazwyczaj podaję go do popołudniowej herbaty. Ale moi seniorzy nie mogą jeść cukru. Mnie również nie potrzeba go zbyt wiele. Stąd narodził się pomysł na niskowęglowodanowy dżem z mirabelek. Maksymalnie uprościłam przepis na dżem mirabelkowy bez cukru, ale z ksylitolem i żelatyną roślinną. Polecam wszystkim diabetykom! 

Jeszcze trochę przepisów ze śliwką mirabelką:

Dżem z mirabelek: sprawdzony przepis

Puree z mirabelek

Kompot z gruszek i mirabelek (ałyczy) do słoików na zimę

Tkemali z mirabelek: przepis na gruziński sos do mięsa

Nalewka z mirabelek: łatwy sposób na elegancki trunek

SKŁADNIKI

  • na 1 słoik o pojemności 200 ml:
  • 150 gramów śliwek mirabelek
  • 3 igły rozmarynu drobno posiekane
  • 100 ml wody
  • 50 gramów ksylitolu
  • 1 łyżeczka żelatyny roślinnej: agar-agar lub pektyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mirabelki umyj, pokrój, usuwając pestki i przełóż do garnka.
  • Dodaj rozmaryn, wodę, ksylitol oraz żelatynę roślinną.
  • Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. 
  • Gorący dżem przelej do czystego słoika. Zakręć pokrywkę i postaw dnem do góry. Pozostaw do ostygnięcia. 
  • Zamknięty dżem można przechowywać do 6 miesięcy. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu tygodnia. 
Metody pasteryzacji przetworów
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej