Dżem z dyni i kokosa: przepis na przetwory z dyni
2021-03-29
średni
40 min
4
Dżem z dyni i kokosa? Czemu nie! Spróbuj przepisu na słodkie przetwory z dyni - dżem dyniowy z mleczkiem kokosowym, wzbogacony aromatem białego rumu.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg miąższu dyni
- 1 szklanka mleka kokosowego
- sok wyciśnięty z 2 cytryn albo (lepiej) 4 limonek
- 50 ml rumu, najlepiej białego
- 400 g cukru
- małe opakowanie cukru żelującego (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojoną dynię zalewamy odrobiną wody i dusimy, aż miąższ się rozpadnie, w razie potrzeby dolewając płyn.
- Kiedy masa stanie się jednorodna, dodajemy mleko kokosowe i dalej podgrzewamy, aż zgęstnieje; zasypujemy cukrem. W razie potrzeby - blendujemy, szczególnie jeśli zależy nam na gładkiej konsystencji.
- Pod koniec dodajemy sok cytrynowy, rum, a w ostatniej chwili cukier żelujący. Gotujemy jeszcze przez moment, aż dżem wyraźnie nabierze właściwej konsystencji, czyli nie będzie spływać z kromki chleba. Powinno to zająć mniej więcej 3-4 minuty przy niezbyt wielkim płomieniu. Uwaga! Zbyt intensywnie podgrzewany dżem może się przypalić.
- Gorącą masę wlewamy do słoików, zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia - najlepiej pod przykryciem, np. pod kocem.