Dżem z dyni i kokosa: przepis na przetwory z dyni

2021-03-29
kzb
dzem-z-dyni-i-kokosa-jak-zrobic-oryginalny-przepis-na.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Mleczko kokosowe i rum wzbogacą dżem dyniowy delikatnym, egzotycznym aromatem
średni
40 min
4

Dżem z dyni i kokosa? Czemu nie! Spróbuj przepisu na słodkie przetwory z dyni - dżem dyniowy z mleczkiem kokosowym, wzbogacony aromatem białego rumu.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg miąższu dyni
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn albo (lepiej) 4 limonek
  • 50 ml rumu, najlepiej białego
  • 400 g cukru
  • małe opakowanie cukru żelującego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojoną dynię zalewamy odrobiną wody i dusimy, aż miąższ się rozpadnie, w razie potrzeby dolewając płyn.
  • Kiedy masa stanie się jednorodna, dodajemy mleko kokosowe i dalej podgrzewamy, aż zgęstnieje; zasypujemy cukrem. W razie potrzeby - blendujemy, szczególnie jeśli zależy nam na gładkiej konsystencji.
  • Pod koniec dodajemy sok cytrynowy, rum, a w ostatniej chwili cukier żelujący. Gotujemy jeszcze przez moment, aż dżem wyraźnie nabierze właściwej konsystencji, czyli nie będzie spływać z kromki chleba. Powinno to zająć mniej więcej 3-4 minuty przy niezbyt wielkim płomieniu. Uwaga! Zbyt intensywnie podgrzewany dżem może się przypalić.
  • Gorącą masę wlewamy do słoików, zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia - najlepiej pod przykryciem, np. pod kocem.
kzb