Dżem z czarnej morwy - pyszny dodatek do pieczywa i deserów
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Czarna morwa jest u nas mniej popularna niż inne owoce jagodowe, jednak to bardzo smaczny i pełen witamin owoc. Jeśli masz w okolicy to piękne drzewo nie pozwól, żeby jego owoce się zmarnowały. Pyszny dżem z czarnej morwy zachwyci smakiem wszystkich domowników.
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców morwy czarnej
- 1,5 szklanki cukru
- sok z 2 cytryn
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce przebrać, oczyścić i odciąć im ogonki.
- Sok z cytryny wlać do garnka, dodać cukier i dokładnie rozmieszać. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier lekko się skarmelizuje.
- Dodać owoce i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Odstawić na noc.
- Następnego dnia ponownie podgrzewać konfiturę przez 30 min, a następnie przełożyć do wyparzonych słoików.
- Szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 min.