Dżem z czarnej morwy - pyszny dodatek do pieczywa i deserów

2021-03-29
Konfitura z czarnej morwy
Autor: Shutterstock Konfitura z czarnej morwy ma intensywny kolor i wspaniały smak.
łatwy
60 min
4

Czarna morwa jest u nas mniej popularna niż inne owoce jagodowe, jednak to bardzo smaczny i pełen witamin owoc. Jeśli masz w okolicy to piękne drzewo nie pozwól, żeby jego owoce się zmarnowały. Pyszny dżem z czarnej morwy zachwyci smakiem wszystkich domowników.

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców morwy czarnej
  • 1,5 szklanki cukru
  • sok z 2 cytryn

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce przebrać, oczyścić i odciąć im ogonki.
  • Sok z cytryny  wlać do garnka, dodać cukier i dokładnie rozmieszać. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier lekko się skarmelizuje.
  • Dodać owoce i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Odstawić na noc.
  • Następnego dnia ponownie podgrzewać konfiturę przez 30 min, a następnie przełożyć do wyparzonych słoików.
  • Szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 min.