Dżem z cebuli - oryginalny przepis na przetwory z cebuli

Marta Balko
dzem-z-cebuli-oryginalny-przepis-na-przetwory-z-cebuli.jpg
Autor: thinkstockphotos.com cebulowy dżem to doskonały dodatek do serów i mięs
łatwy
50 min
4

Dżem z cebuli to świetny dodatek do pieczywa, mięs, potraw z grilla czy serów. Prosty w wykonaniu, niedrogi, zachwyci miłośników nietypowych smaków. Pozwoli też zagospodarować nadmiar plonów, gdy cebula wyjątkowo obrodzi w ogródku. Do jego przygotowania możemy użyć cebuli  każdego rodzaju - dżem z cebuli czosnkowej na pewno będzie się różnił smakiem i kolorem od tego z cebuli czerwonej.

SKŁADNIKI

  • 50 dag cebuli,
  • 40 g cukru,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 3 łyżki miodu,
  • kilka łyżek octu balsamicznego,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wsypać cukier do rondla i podgrzewać aż się stopi. Na karmel wrzucić cebulę, posolić. Smażyć mieszając, żeby puściła sok. Wlać wino, dusić na malutkim ogniu, aż cebula trochę zmięknie. Dodać ocet balsamiczny, miód, pieprz. Smażyć dalej bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż całość odpowiednio zmięknie, odparuje i zacznie się karmelizować. Nie podgrzewać zbyt mocno, żeby cebula się nie przypaliła. Dżem podajemy zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można też przełożyć do czystych słoiczków i zapasteryzować.
Marta Balko