Dżem z brzoskwiń i jalapeño: przepis na słodko-ostry dodatek do mięs i serów
2021-03-29
średni
90 min
4
Dżem z brzoskwiń i jalapeño powstał z inspiracji kuchnią azjatycką. To doskonałe połączenie słodyczy owoców i ostrości papryczek, podkreślone kwasową nutą. Dżem z brzoskwiń i jalapeño wpisuje się w naszą polską tradycję kulinarną. Dżem z brzoskwiń i jalapeño podaje się do dojrzałych serów z krakersami. Świetnie sprawdza się w roli glazury do pieczonego kurczaka, wystarczy pokryć nim kurczaka pod koniec pieczenia. Można go użyć do glazurowania owoców morza albo warzyw korzeniowych. Przyda się, gdy organizujecie przyjęcie, albo dla urozmaicenia codziennego obiadu.
Łatwiej obrać brzoskwinie, zanurzając je najpierw we wrzątku na 1-2 minuty, a następnie w bardzo zimnej wodzie.
SKŁADNIKI
- 2 kg brzoskwiń, obranych, wypestkowanych i pociętych na kawałki
- 1 czerwona papryka, pozbawiona gniazada nasiennego, drobno posiekana
- 3 średnie papryczki jalapeño, pozbawione gniazd nasiennych, bardzo drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki otartej skórki cytryny
- 2 łyżki octu 10%
- 5 szklanek cukru z środkiem żelującym np. Żelfixu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brzoskwinie, czerwoną paprykę, jalapeño oraz przyprawy wrzucić do dużego garnka z grubym dnem. Dodać cukier i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, często mieszając.
- Zmniejszyć ogień i gotować aż dżem zgęstnieje. Zrobić próbę łyżki. Jeśli dżem z trudem spływa z łyżki, to znaczy, że jest gotowy.
- Dżem z brzoskwiń i jalapeño przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
- Gotowe słoiki opisać, np. przywiązać wizytówkę z nazwą dżemu i datą zamknięcia.