Dynia marynowana z rozmarynem i przyprawami korzennymi [przepis]

2021-03-29
Dynia marynowana z rozmarynem i przyprawami korzennymi [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Przygotowywanie przetworów na zimę pozwala rozwinąć umiejętności kulinarne
łatwy
30 min
4

Kwaśna zalewa z nutką słodyczy, a do tego wyraziste przyprawy - tym wyróżniają się przetwory z dyni przygotowane według poniższego przepisu. Marynowana dynia nigdy nie jest nudna!

SKŁADNIKI

  • 3 kg obranej dyni
  • 3 szklanki octu
  • 4 szklanki wody
  • 2-3 gałązki rozmarynu lub czubata łyżeczka suszonego
  • 5-6 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obrać, pokroić w kostkę i przez kilka minut blanszować w osolonej wodzie.
  • Osączyć i przesypać do słoików.
  • Z wody, octu i przypraw przygotować zalewę. Wrzącą zalać dynię.
  • Słoiki zamknąć i pasteryzować 15-20 minut w temperaturze 85ºC.