Dynia marynowana z rozmarynem i przyprawami korzennymi [przepis]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kwaśna zalewa z nutką słodyczy, a do tego wyraziste przyprawy - tym wyróżniają się przetwory z dyni przygotowane według poniższego przepisu. Marynowana dynia nigdy nie jest nudna!
SKŁADNIKI
- 3 kg obranej dyni
- 3 szklanki octu
- 4 szklanki wody
- 2-3 gałązki rozmarynu lub czubata łyżeczka suszonego
- 5-6 goździków
- kawałek kory cynamonu
- 2-3 łyżki cukru
- łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obrać, pokroić w kostkę i przez kilka minut blanszować w osolonej wodzie.
- Osączyć i przesypać do słoików.
- Z wody, octu i przypraw przygotować zalewę. Wrzącą zalać dynię.
- Słoiki zamknąć i pasteryzować 15-20 minut w temperaturze 85ºC.