Dynia marynowana na ostro - z musztardą i miodem
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Dynia marynowana na ostro to jeden z ciekawszych sposobów przygotowania pikli z tego pysznego warzywa. Dynia doskonale przyjmuje wszystkie smaki, także te korzenne, albo ostre.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg dyni
- 1/2 litra wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 3-4 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę zagotuj z octem, dodaj cukier, ziele angielskie, liście laurowe i musztardę. Dokładnie wymieszać.
- Dynię umyć, obrać, pokroić w kostkę. Ułożyć ciasno w słoikach, zalać ciepłą marynatą.
- Do każdego słoika dodać łyżkę miodu ( do dużego słoja - 2 łyżki). Zakręcić słoiki i pasteryzować pikle 200 minut.