Domowa przyprawa warzywna: przepis na zdrową vegetę
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Domowa przyprawa warzywna to najlepszy dodatek do zup i sosów - bez konserwantów, poprawiaczy smaku i koloru. Zawiera tylko niewielką ilość soli, a konserwuje ją suszenie w suszarce lub piekarniku. Łatwa do przygotowania, nieoceniona w kuchni.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g marchewki
- 125 g korzenia pietruszki
- 300 g korzenia selera
- 1 średni por
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 4-5 liści selera korzeniowego
- 4-5 dużych liści lubczyku
- 2 ostre papryczki
- 5 dużych ząbków czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 5 łyżeczek soli morskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie warzywa dobrze opłukać i dokładnie osuszyć, a następnie obrać, z nieładnych liści, skórki, z papryki usunąć gniazda nasienne.
- Korzenie marchewki, pietruszki i selera pokroić lub zetrzeć na szatkownicy w cienkie plasterki. Pora pokroić w półplasterki.
- Czosnek pokroić w cieniutkie plastry, a paprykę na cienkie plastry. Wszystkie produkty umieścić na sitach suszarki osobno - na jednym marchewkę, na drugim selera i pietruszkę, na trzecim pora i wszystkie zielone liście, na kolejnym papryczkę i czosnek.
- Uruchomić suszarkę, sprawdzać stan wysuszenia co 20-30 minut, ponieważ warzywa i zioła suszą się w różnym tempie. Gdy coś wyschnie, odłożyć zawartośc na 2-3 godziny na papier do pieczenia, sprawdzić, czy nie ma wilgoci a następnie zawartość przesypać do pojemnika. Po kilku godzinach wszystko było już suche.
- Warzywa i zioła można ususzyć także w piekarniku. Piekarnik powinien być nagrzany nie mocniej niż 75 st. C a drzwiczki lekko uchylone.
- Susz wymieszać, dodać sól i rozdrobnić blenderem - do wybranej grubości. Do zmielonych warzyw i ziół dosypać kurkumę i dokładnie wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku.