Do dżemu z dyni dodaj te owoce. Poznaj najłatwiejszy przepis na słodki przysmak

dżem z dyni i gruszek
Autor: Shutterstock Zanim skończy się sezon na dynię, zrób ten dżem. Z dodatkiem gruszek smakuje obłędnie.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sezon na domowe przetwory powoli dobiega końca. Oprócz marynowanych grzybów, warzyw w zalewach i innych specjałów warto przygotować także kilka słoików z tym wyśmienitym dżemem z dyni i gruszek. Połączenie królowej jesieni z popularnymi owocami zaskoczy obłędnym smakiem i słodkim aromatem. Poznajcie łatwy i szybki przepis na domowy dżem dyniowo-gruszkowy.

Dżem z dyni i gruszek – składniki

Chociaż sklepy oferują spory wybór przetworów z warzyw i owoców, te przygotowane w domu są najlepsze. Składają z prostych i naturalnych produktów. Nie ma w nich ulepszaczy smaku, ani innych chemicznych dodatków. Właśnie taki jest domowy dżem z dyni i gruszek. Aby zrobić kilka słoików z tym obłędnym przysmakiem, potrzebnych jest tylko kilka artykułów spożywczych. Dynia to sezonowe warzywo, które bez problemu można jeszcze kupić w sklepach i na bazarach. Sezon już niedługo się skończy, dlatego warto skorzystać z tego przepisu.

Co więc dodać do dżemu z dyni, aby podkręcić jego smak? Na liście składników znalazło się tylko sześć produktów.

  • dynia
  • gruszki
  • cukier
  • sok pomarańczowy
  • sok z cytryny
  • cynamon

Jak zrobić dżem z dyni i gruszek?

Pyszny domowy dżem przyrządzony z dyni i słodkich gruszek nie jest trudny. Przepis jest prosty, a przygotowanie nie zajmuje wiele godzin przy kuchennym blacie. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, dżem dyniowo-gruszkowy uda się i zauroczy obłędnym smakiem.

Jak więc przygotować słoiczki z tym pysznym dżemem z dyni z dodatkiem gruszek? To jeden z najłatwiejszych przepisów na domowe przetwory, który można znaleźć w sieci.

  • 1. krok – pokrojenie dyni i gruszek
  • 2. krok – ugotowanie dyni i gruszek, aż się rozpadną
  • 3. krok – dodanie pozostałych składników
  • 4. krok – przełożenie dżemu dyniowo-gruszkowego do słoiczków

Jak podawać dżem z dyni i gruszek?

Pełen smaku i aromatu dżem dyniowy podkręcony gruszkami jest idealnie słodki. To dobry dodatek do chleba, bułeczek czy chrupiących tostów. Można wykorzystać go jako nadzienie do naleśników, podać z goframi lub plackami. Sprawdzi się też w różnych deserach i słodkich wypiekach. To pyszny dodatek do ciasteczek i dań śniadaniowych jak owsianka czy jaglanka. Dżem z dyni i gruszek świetnie smakuje z jogurtem greckim.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni
  • 500 g gruszek
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki sok pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 laska cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obrać i usunąć pestki. Pokroić w drobną kostkę.
  • Gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę.
  • Dynię i gruszki przełożyć do garnka. Wlać sok pomarańczowy i gotować na średnim ogniu, aż składniki staną się miękkie i zaczną się rozpadać. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Dynię i gruszki rozgnieść praską lub tłuczkiem.
  • Wlać sok z cytryny, wsypać cukier i dodać laskę cynamonu. Gotować na małym ogniu 20 minut.
  • Z garnka wyjąć laskę cynamonu. Dżem przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do szafki kuchennej lub przechowywać w spiżarni. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa, naleśników, placków czy słodkich wypieków.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej