Do dżemu z dyni dodaj te owoce. Poznaj najłatwiejszy przepis na słodki przysmak
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sezon na domowe przetwory powoli dobiega końca. Oprócz marynowanych grzybów, warzyw w zalewach i innych specjałów warto przygotować także kilka słoików z tym wyśmienitym dżemem z dyni i gruszek. Połączenie królowej jesieni z popularnymi owocami zaskoczy obłędnym smakiem i słodkim aromatem. Poznajcie łatwy i szybki przepis na domowy dżem dyniowo-gruszkowy.
Dżem z dyni i gruszek – składniki
Chociaż sklepy oferują spory wybór przetworów z warzyw i owoców, te przygotowane w domu są najlepsze. Składają z prostych i naturalnych produktów. Nie ma w nich ulepszaczy smaku, ani innych chemicznych dodatków. Właśnie taki jest domowy dżem z dyni i gruszek. Aby zrobić kilka słoików z tym obłędnym przysmakiem, potrzebnych jest tylko kilka artykułów spożywczych. Dynia to sezonowe warzywo, które bez problemu można jeszcze kupić w sklepach i na bazarach. Sezon już niedługo się skończy, dlatego warto skorzystać z tego przepisu.
Co więc dodać do dżemu z dyni, aby podkręcić jego smak? Na liście składników znalazło się tylko sześć produktów.
- dynia
- gruszki
- cukier
- sok pomarańczowy
- sok z cytryny
- cynamon
Jak zrobić dżem z dyni i gruszek?
Pyszny domowy dżem przyrządzony z dyni i słodkich gruszek nie jest trudny. Przepis jest prosty, a przygotowanie nie zajmuje wiele godzin przy kuchennym blacie. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, dżem dyniowo-gruszkowy uda się i zauroczy obłędnym smakiem.
Jak więc przygotować słoiczki z tym pysznym dżemem z dyni z dodatkiem gruszek? To jeden z najłatwiejszych przepisów na domowe przetwory, który można znaleźć w sieci.
- 1. krok – pokrojenie dyni i gruszek
- 2. krok – ugotowanie dyni i gruszek, aż się rozpadną
- 3. krok – dodanie pozostałych składników
- 4. krok – przełożenie dżemu dyniowo-gruszkowego do słoiczków
Jak podawać dżem z dyni i gruszek?
Pełen smaku i aromatu dżem dyniowy podkręcony gruszkami jest idealnie słodki. To dobry dodatek do chleba, bułeczek czy chrupiących tostów. Można wykorzystać go jako nadzienie do naleśników, podać z goframi lub plackami. Sprawdzi się też w różnych deserach i słodkich wypiekach. To pyszny dodatek do ciasteczek i dań śniadaniowych jak owsianka czy jaglanka. Dżem z dyni i gruszek świetnie smakuje z jogurtem greckim.
SKŁADNIKI
- 1 kg dyni
- 500 g gruszek
- 150 g cukru
- 3 łyżki sok pomarańczowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 laska cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obrać i usunąć pestki. Pokroić w drobną kostkę.
- Gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę.
- Dynię i gruszki przełożyć do garnka. Wlać sok pomarańczowy i gotować na średnim ogniu, aż składniki staną się miękkie i zaczną się rozpadać. Od czasu do czasu zamieszać.
- Dynię i gruszki rozgnieść praską lub tłuczkiem.
- Wlać sok z cytryny, wsypać cukier i dodać laskę cynamonu. Gotować na małym ogniu 20 minut.
- Z garnka wyjąć laskę cynamonu. Dżem przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do szafki kuchennej lub przechowywać w spiżarni. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
- Podawać jako dodatek do pieczywa, naleśników, placków czy słodkich wypieków.