Cytrynowa konfitura z jabłek: przepis na wyrafinowany dodatek do herbaty
2021-08-17
łatwy
45 min
4
Cytrynowa konfitura z jabłek to wyjątkowy przepis na wyrafinowany dodatek do herbaty. Jabłkowe konfitury z cytryną i miętą można wykorzystać do przełożenia biszkoptu, położyć na bułce z masłem. Po prostu domowe słodkości dla każdego!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg jabłek
- 4 cytryny
- 1,5 kg cukru
- 3-5 ulistnionych łodyżek mięty (opcjonalnie)
- 3 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz jabłka ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na ósemki.
- Cytryny razem ze skórą pokrój na 4 części, a następnie na ćwierć plasterki, zalej wodą i gotuj przez 10 minut.
- Do cytryn dodaj cząstki jabłek i cukier, gotuj 30 minut.
- Jeśli chcesz nieco świeżego smaku, dodaj miętę, listki razem z łodyżkami, gotuj kolejne 5 minut. Mięta jest dodatkiem opcjonalnym.
- Wyjmij miętę i przełóż wrzącą konfiturę do słoików. Zakręć pokrywki i postaw do górny dnem. Pozostaw tak do całkowitego ostygnięcia.
- Konfitury nie należy gotować dłużej niż 40 minut, aby nie ulotniły się olejki eteryczne zawarte w skórce cytryny. Dżem powinien wyglądać jak marmolada.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?