Cytrynowa konfitura z jabłek: przepis na wyrafinowany dodatek do herbaty

Cytrynowa konfitura z jabłek: przepis na wyrafinowany przetwór owocowy
Autor: Shutterstock Konfitura z jabłek i cytryn - elegancki dodatek do herbaty i nie tylko
łatwy
45 min
4

Cytrynowa konfitura z jabłek to wyjątkowy przepis na wyrafinowany dodatek do herbaty. Jabłkowe konfitury z cytryną i miętą można wykorzystać do przełożenia biszkoptu, położyć na bułce z masłem. Po prostu domowe słodkości dla każdego! 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg jabłek
  • 4 cytryny
  • 1,5 kg cukru
  • 3-5 ulistnionych łodyżek mięty (opcjonalnie)
  • 3 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz jabłka ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na ósemki.
  • Cytryny razem ze skórą pokrój na 4 części, a następnie na ćwierć plasterki, zalej wodą i gotuj przez 10 minut.
  • Do cytryn dodaj cząstki jabłek i cukier, gotuj 30 minut.
  • Jeśli chcesz nieco świeżego smaku, dodaj miętę, listki razem z łodyżkami, gotuj kolejne 5 minut. Mięta jest dodatkiem opcjonalnym.
  • Wyjmij miętę i przełóż wrzącą konfiturę do słoików. Zakręć pokrywki i postaw do górny dnem. Pozostaw tak do całkowitego ostygnięcia.
  • Konfitury nie należy gotować dłużej niż 40 minut, aby nie ulotniły się olejki eteryczne zawarte w skórce cytryny. Dżem powinien wyglądać jak marmolada.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej