Cytryna z imbirem do słoika: łatwy przepis na zdrowy syrop do herbaty

Cytryna z imbirem do słoika: łatwy przepis na zdrowy syrop do herbaty
Autor: Shutterstock Łatwy i zdrowy syrop z cytryny oraz imbiru
łatwy
45 min
4

Cytryna z imbirem do słoika to sprytny sposób na domowy syrop do herbaty. Szukasz zdrowego syropu dla Ciebie i swojej rodziny? Oto łatwy przepis na cytrynowo-imbirowy syrop. Zdrowie zamknięte w małym słoiku! 

Składniki

8 cytryn

80 g świeżego imbiru

500 ml wody

600 g cukru

1 laska cynamonu

1 czubata łyżeczka goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cytryny dobrze umyć łagodnym mydłem. Sparzyć wrzącą wodą. Imbir obrać za pomocą łyżeczki.

Cytryny pokroić na plasterki. Imbir również pokroić na plasterki.

Plasterki cytryny oraz imbiru ułożyć w małych, czystych i wyparzonych słoikach.

W garnku zagotować wodę z cukrem, cynamonem i goździkami.

Gorącą zalewą przelać do słoików. Do wysokości przewężenia słoik pod zakrętką. Słoiki zamknąć pokrywkami.

Słoiki wstawić do zimnego piekarnika. Rozgrzać piekarnika razem ze słoikami do 180°C. Gdy w słoikach syrop zacznie wrzeć, pasteryzować 15 minut.

Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku.

Przechowywać w ciemnym miejscu o stałej temperaturze.

Imbir jest zdrowy i pyszny. Jak zrobić rozgrzewającą herbatę z imbirem? Zobacz wideo Beszamel.pl
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej