Cytryna z imbirem do słoika: łatwy przepis na zdrowy syrop do herbaty

Cytryna z imbirem do słoika to sprytny sposób na domowy syrop do herbaty. Szukasz zdrowego syropu dla Ciebie i swojej rodziny? Oto łatwy przepis na cytrynowo-imbirowy syrop. Zdrowie zamknięte w małym słoiku!
8 cytryn
80 g świeżego imbiru
500 ml wody
600 g cukru
1 laska cynamonu
1 czubata łyżeczka goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Cytryny dobrze umyć łagodnym mydłem. Sparzyć wrzącą wodą. Imbir obrać za pomocą łyżeczki.
Cytryny pokroić na plasterki. Imbir również pokroić na plasterki.
Plasterki cytryny oraz imbiru ułożyć w małych, czystych i wyparzonych słoikach.
W garnku zagotować wodę z cukrem, cynamonem i goździkami.
Gorącą zalewą przelać do słoików. Do wysokości przewężenia słoik pod zakrętką. Słoiki zamknąć pokrywkami.
Słoiki wstawić do zimnego piekarnika. Rozgrzać piekarnika razem ze słoikami do 180°C. Gdy w słoikach syrop zacznie wrzeć, pasteryzować 15 minut.
Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku.
Przechowywać w ciemnym miejscu o stałej temperaturze.