Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami [przetwory z żurawiny]

2021-03-29 23:18

Żurawina ma dobroczynny wpływ na organizm, dlatego warto kupować ją świeżą i przyrządzać z niej domowe przetwory. Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami wspaniale łączy smaki kwaśne ze słodkimi. To znakomity dodatek zwłaszcza do mięs. Podajemy sprawdzony przepis!

sezon_na_zurawine_3_oryginalne.jpg

i

Autor: thinkstockphotos.com Chutney najlepiej serwować z daniami mięsnymi
łatwy
50 min
4

Żurawina zawiera antocyjany, które wyłapują wolne rodniki, leczą siatkówkę, nadciśnienie, układ moczowy. Antocyjany należą jednak do nietrwałych barwników. Są szczególnie wrażliwe na długi czas obróbki w wysokiej temperaturze. Dlatego trzeba tak konserwować żurawinę, by zachować ich jak najwięcej.

Chutney z pomidorów i moreli

Klasyczny przepis na dżem z moreli

Morele w syropie

SKŁADNIKI

  • ½ kg jabłek
  • 400 g żurawiny
  • 100 g suszonych moreli
  • 200 g szalotek
  • 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 6 zielonych ziaren kardamonu
  • 25 g masła
  • 400 ml octu winnego
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka, morele i szalotki umyć, pokroić drobno i włożyć do dużego garnka o grubym dnie. Dodać masło i gotować na średnim ogniu około 5 minut.
  • Dorzucić obrany i posiekany imbir, kardamon i wlać ocet. Zamieszać i doprowadzić całość do wrzenia.
  • Zmniejszyć ogień i gotować około 20-25 minut, aż do miękkości.
  • Dodać umytą i zmiksowaną żurawinę, cukier i paprykę. Gotować jeszcze 10 minut.
  • Gorący sos przełożyć do wysterylizowanych, ogrzanych słoików. Ustawić je dnem do góry i pasteryzować „pod kocykiem”.
Dagmara Kijanowska
więcej...