Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami [przetwory z żurawiny]
2021-03-29
23:18
Żurawina ma dobroczynny wpływ na organizm, dlatego warto kupować ją świeżą i przyrządzać z niej domowe przetwory. Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami wspaniale łączy smaki kwaśne ze słodkimi. To znakomity dodatek zwłaszcza do mięs. Podajemy sprawdzony przepis!
i
łatwy
50 min
4
Żurawina zawiera antocyjany, które wyłapują wolne rodniki, leczą siatkówkę, nadciśnienie, układ moczowy. Antocyjany należą jednak do nietrwałych barwników. Są szczególnie wrażliwe na długi czas obróbki w wysokiej temperaturze. Dlatego trzeba tak konserwować żurawinę, by zachować ich jak najwięcej.
Chutney z pomidorów i moreli
Klasyczny przepis na dżem z moreli
Morele w syropie
SKŁADNIKI
- ½ kg jabłek
- 400 g żurawiny
- 100 g suszonych moreli
- 200 g szalotek
- 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 6 zielonych ziaren kardamonu
- 25 g masła
- 400 ml octu winnego
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka, morele i szalotki umyć, pokroić drobno i włożyć do dużego garnka o grubym dnie. Dodać masło i gotować na średnim ogniu około 5 minut.
- Dorzucić obrany i posiekany imbir, kardamon i wlać ocet. Zamieszać i doprowadzić całość do wrzenia.
- Zmniejszyć ogień i gotować około 20-25 minut, aż do miękkości.
- Dodać umytą i zmiksowaną żurawinę, cukier i paprykę. Gotować jeszcze 10 minut.
- Gorący sos przełożyć do wysterylizowanych, ogrzanych słoików. Ustawić je dnem do góry i pasteryzować „pod kocykiem”.