Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami [przetwory z żurawiny]
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Żurawina ma dobroczynny wpływ na organizm, dlatego warto kupować ją świeżą i przyrządzać z niej domowe przetwory. Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami wspaniale łączy smaki kwaśne ze słodkimi. To znakomity dodatek zwłaszcza do mięs. Podajemy sprawdzony przepis!
Żurawina zawiera antocyjany, które wyłapują wolne rodniki, leczą siatkówkę, nadciśnienie, układ moczowy. Antocyjany należą jednak do nietrwałych barwników. Są szczególnie wrażliwe na długi czas obróbki w wysokiej temperaturze. Dlatego trzeba tak konserwować żurawinę, by zachować ich jak najwięcej.
Chutney z pomidorów i moreli
Klasyczny przepis na dżem z moreli
Morele w syropie
SKŁADNIKI
- ½ kg jabłek
- 400 g żurawiny
- 100 g suszonych moreli
- 200 g szalotek
- 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 6 zielonych ziaren kardamonu
- 25 g masła
- 400 ml octu winnego
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka, morele i szalotki umyć, pokroić drobno i włożyć do dużego garnka o grubym dnie. Dodać masło i gotować na średnim ogniu około 5 minut.
- Dorzucić obrany i posiekany imbir, kardamon i wlać ocet. Zamieszać i doprowadzić całość do wrzenia.
- Zmniejszyć ogień i gotować około 20-25 minut, aż do miękkości.
- Dodać umytą i zmiksowaną żurawinę, cukier i paprykę. Gotować jeszcze 10 minut.
- Gorący sos przełożyć do wysterylizowanych, ogrzanych słoików. Ustawić je dnem do góry i pasteryzować „pod kocykiem”.