Cebulki marynowane. Jak zrobić cebulę w zalewie octowej w słoikach?
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Robiąc przetwory z ogórków czy dyni, warto skorzystać z tego przepisu i zrobić pyszne cebulki marynowane. Ich przygotowanie jest proste, a na liście składników znajduje się tylko kilka prostych produktów. Cebulki marynowane przyrządzone według tego przepisu odwdzięczą się smakiem i aromatem podczas zimy. Zobaczcie, jak zrobić cebulki marynowane w słoikach na zimę.
Jak zrobić marynowaną cebulę?
To łatwy przepis, dzięki któremu można zrobić pyszne marynowane cebulki zamknięte w słoikach. W garnku należy zagotować wodę z octem, cukrem, solą i gorczycą. Następnie wkłada się do niej obrane i umyte małe cebule i ponownie zagotowuje. Czas gotowania cebulek wynosi trzy minuty. Przekłada się je łyżką cedzakową do czystych słoików i wlewa gorącą zalewę. Słoiki należy jeszcze zapasteryzować, ostudzić i schować w suche i ciemne miejsce.
Przepis na marynowane cebulki
- To łatwy przepis na domowe przetwory. Przyrządzenie małych cebuli w zalewie nie jest trudne i nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek.
- Przygotowanie cebulek w marynacie jest szybkie. W sumie czas przygotowania to około 45 minut.
- Wśród składników znajduje się tytułowa cebulka oraz woda, ocet, cukier, sól i gorczyca. Wszystkie produkty są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.
- Do marynowania najlepsze będą małe cebule.
- Słoki powinny być czyste i suche. Można wyparzyć je gorącą wodą.
- Zalewę wzbogaci dodatek curry lub kurkumy. Przyprawy nadadzą nie tylko smaku, ale i pięknego złotego koloru.
SKŁADNIKI
- 2 kilogramy małej cebulki
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka gorczycy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulki obrać, umyć i osuszyć.
- Do garnka wlać wodę i ocet. Wsypać cukier, sól i gorczycę. Zagotować.
- Dodać cebulki i gotować około 3 minut od ponownego zagotowania.
- Cebulki wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć do czystych i suchych słoików. Wlać gorącą zalewę. Mocno zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut od zagotowania się wody.
- Gorące słoiki ostrożnie wyjąć z wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.