Cebulki marynowane. Jak zrobić cebulę w zalewie octowej w słoikach?

cebulka marynowana
Autor: Shutterstock Cebulki marynowane to mnóstwo smaku i aromatu ze słoika.
łatwy
20 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Robiąc przetwory z ogórków czy dyni, warto skorzystać z tego przepisu i zrobić pyszne cebulki marynowane. Ich przygotowanie jest proste, a na liście składników znajduje się tylko kilka prostych produktów. Cebulki marynowane przyrządzone według tego przepisu odwdzięczą się smakiem i aromatem podczas zimy. Zobaczcie, jak zrobić cebulki marynowane w słoikach na zimę.

Jak zrobić marynowaną cebulę?

To łatwy przepis, dzięki któremu można zrobić pyszne marynowane cebulki zamknięte w słoikach. W garnku należy zagotować wodę z octem, cukrem, solą i gorczycą. Następnie wkłada się do niej obrane i umyte małe cebule i ponownie zagotowuje. Czas gotowania cebulek wynosi trzy minuty. Przekłada się je łyżką cedzakową do czystych słoików i wlewa gorącą zalewę. Słoiki należy jeszcze zapasteryzować, ostudzić i schować w suche i ciemne miejsce.

Przepis na marynowane cebulki

  • To łatwy przepis na domowe przetwory. Przyrządzenie małych cebuli w zalewie nie jest trudne i nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek.
  • Przygotowanie cebulek w marynacie jest szybkie. W sumie czas przygotowania to około 45 minut.
  • Wśród składników znajduje się tytułowa cebulka oraz woda, ocet, cukier, sól i gorczyca. Wszystkie produkty są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.
  • Do marynowania najlepsze będą małe cebule.
  • Słoki powinny być czyste i suche. Można wyparzyć je gorącą wodą.
  • Zalewę wzbogaci dodatek curry lub kurkumy. Przyprawy nadadzą nie tylko smaku, ale i pięknego złotego koloru.

SKŁADNIKI

  • 2 kilogramy małej cebulki
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka gorczycy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulki obrać, umyć i osuszyć.
  • Do garnka wlać wodę i ocet. Wsypać cukier, sól i gorczycę. Zagotować.
  • Dodać cebulki i gotować około 3 minut od ponownego zagotowania.
  • Cebulki wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć do czystych i suchych słoików. Wlać gorącą zalewę. Mocno zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut od zagotowania się wody.
  • Gorące słoiki ostrożnie wyjąć z wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej