Sałatka z zielonych pomidorów - przepis siostry Anastazji na genialną sałatkę na zimę

Sałatka z zielonych pomidorów siostry Anastazji
Autor: Shutteratock
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zielone pomidory, niejadalne w stanie surowym, w przetworach są niezwykle smaczne. Podsuwamy świetny pomysł i sprawdzony przepis na sałatkę z zielonych pomidorów na zimę, która dzięki znakomicie dobranym przyprawom wychodzi przepyszna i aromatyczna. To znakomity dodatek do dań obiadowych, porcja warzyw prosto ze słoika.

SKŁADNIKI

  • 3 kg małych, twardych zielonych pomidorków
  • Na zalewę:
  • 3 szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • 1,5 kilograma cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • 1,5 cytryny (najlepiej bio)
  • 8-10 goździków
  • 10-15 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte zielone pomidory osuszyć, nakłuć w kilku miejscach. Większe sztuki pokroić na ćwiartki.
  • Cytrynę sparzyć, wyszorować, obieraczką okroić cienko żółtą skórkę, pokroić w paseczki.
  • Ocet z cukrem, solą, cytryną i przyprawami gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Do wrzącej zalewy włożyć pomidory. Doprowadzić ponownie do wrzenia, po czym znów gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut.
  • Potem odstawić na 12 godzin w garnku z przykrywką. Następnego dnia zagotować powtórnie i wystudzić.
  • Pomidorki ułożyć w słoikach, zalać syropem. Zamknąć szczelnie i przechowywać w chłodnym miejscu.
Metody pasteryzacji przetworów
Dagmara Kijanowska
więcej