Sałatka z zielonych pomidorów - przepis siostry Anastazji na genialną sałatkę na zimę
2023-08-04
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zielone pomidory, niejadalne w stanie surowym, w przetworach są niezwykle smaczne. Podsuwamy świetny pomysł i sprawdzony przepis na sałatkę z zielonych pomidorów na zimę, która dzięki znakomicie dobranym przyprawom wychodzi przepyszna i aromatyczna. To znakomity dodatek do dań obiadowych, porcja warzyw prosto ze słoika.
SKŁADNIKI
- 3 kg małych, twardych zielonych pomidorków
- Na zalewę:
- 3 szklanki octu winnego lub jabłkowego
- 1,5 kilograma cukru
- kawałek kory cynamonu
- 1,5 cytryny (najlepiej bio)
- 8-10 goździków
- 10-15 ziarenek pieprzu
- 2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte zielone pomidory osuszyć, nakłuć w kilku miejscach. Większe sztuki pokroić na ćwiartki.
- Cytrynę sparzyć, wyszorować, obieraczką okroić cienko żółtą skórkę, pokroić w paseczki.
- Ocet z cukrem, solą, cytryną i przyprawami gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
- Do wrzącej zalewy włożyć pomidory. Doprowadzić ponownie do wrzenia, po czym znów gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut.
- Potem odstawić na 12 godzin w garnku z przykrywką. Następnego dnia zagotować powtórnie i wystudzić.
- Pomidorki ułożyć w słoikach, zalać syropem. Zamknąć szczelnie i przechowywać w chłodnym miejscu.
Metody pasteryzacji przetworów