Bakłażany w oliwie: podajemy dobry przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Bakłażan to pyszne warzywo z rodziny psiankowatych (kuzyn pomidora), które można jeść cały rok. Nadaje się na przekąski zimne i ciepłe, można je faszerować lub zamknąć z oliwą w słoikach na zimę. Jak zrobić bakłażany na zimę?
SKŁADNIKI
- 1 kg bakłażanów
- szklanka oliwy
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany obieramy ze skórki, kroimy w plastry gr. 1 cm. Rozkładamy na półmisku. Solimy i zostawiamy na pół godziny.
- Sok, który wydzielił się, osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Plastry bakłażana smarujemy oliwą i smażymy na patelni lub grillujemy.
- Układamy w słoiku, lekko ugniatając, zalewamy oliwą, żeby całkowicie przykryła warzywo. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy w piekarniku 20 minut. Podajemy popieprzone, z cytryną.