Bakłażan inaczej: przepis na bakłażany w zalewie miodowej

2021-03-29
baklazany-w-zalewie-miodowej-przepis-jak-zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zalewę do bakłażanów wzbogacamy aromatycznymi przyprawami - m.in. gorczycą, kminkiem i goździkami
średni
30 min
4

Przetwory z bakłażanów? Czemu nie! Raczej nie są zbyt popularne, a szkoda, bo oberżyna potrafi zaskoczyć niezwykłym smakiem. Podajemy przepis na bakłażany w zalewie miodowej - lekko słodkawe, korzenne, a zarazem wytrawne.

SKŁADNIKI

  • 1 kg bakłażanów
  • po 4 łyżeczki nasion kopru, gorczycy i kminku
  • 4 łyżki octu winnego
  • 350 ml oliwy
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 4 papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soli
  • kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • 15 dag płynnego miodu wielokwiatowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Niezbyt miękkie bakłażany należy umyć i pokroić w małą kostkę.
  • Czosnek i imbir obrać oraz drobno posiekać. Papryczkę chili umyć i pokroić.
  • 200 ml oliwy należy rozgrzać na patelni. Podsmażyć na niej bakłażany przez 10 minut. Następnie przełożyć do naczynia, skropić octem i dokładnie wymieszać.
  • Na patelnię wrzucić przyprawy: czosnek, imbir, chilli, liście laurowe, goździki, gorczycę, kminek oraz koper. Wszystko przemieszać i podsmażyć kilka minut. Pod koniec doprawić solą. Następnie zalać bakłażany.
  • Pozostałą oliwę delikatnie podgrzać i ciepłą wymieszać z miodem.
  • Bakłażany przełożyć do słoika. Podlać letnią oliwą. Szczelnie zamknąć.