Bakłażan inaczej: przepis na bakłażany w zalewie miodowej
2021-03-29
średni
30 min
4
Przetwory z bakłażanów? Czemu nie! Raczej nie są zbyt popularne, a szkoda, bo oberżyna potrafi zaskoczyć niezwykłym smakiem. Podajemy przepis na bakłażany w zalewie miodowej - lekko słodkawe, korzenne, a zarazem wytrawne.
SKŁADNIKI
- 1 kg bakłażanów
- po 4 łyżeczki nasion kopru, gorczycy i kminku
- 4 łyżki octu winnego
- 350 ml oliwy
- 4 goździki
- 2 liście laurowe
- 4 papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki soli
- kawałek imbiru (ok. 2 cm)
- 15 dag płynnego miodu wielokwiatowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Niezbyt miękkie bakłażany należy umyć i pokroić w małą kostkę.
- Czosnek i imbir obrać oraz drobno posiekać. Papryczkę chili umyć i pokroić.
- 200 ml oliwy należy rozgrzać na patelni. Podsmażyć na niej bakłażany przez 10 minut. Następnie przełożyć do naczynia, skropić octem i dokładnie wymieszać.
- Na patelnię wrzucić przyprawy: czosnek, imbir, chilli, liście laurowe, goździki, gorczycę, kminek oraz koper. Wszystko przemieszać i podsmażyć kilka minut. Pod koniec doprawić solą. Następnie zalać bakłażany.
- Pozostałą oliwę delikatnie podgrzać i ciepłą wymieszać z miodem.
- Bakłażany przełożyć do słoika. Podlać letnią oliwą. Szczelnie zamknąć.