Aromatyczne marynowane węgierki - przepis na marynatę bez octu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Śliwki w aromatycznej marynacie idealnie pasują do domowego pasztetu, pieczonego mięsa, pleśniowych serów i wędlin. Proste do przygotowania, doskonałe w smaku śliwki marynowane z aromatycznymi przyprawami
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Kup online
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg śliwek
- 1/2 l wody
- 1/2 kg cukru
- 1/2 laski cynamonu
- 3-4 goździki
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1 cytryna
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć, odsączyć, nakłuć widelcem. Cytrynę umyć, sparzyć i obrać ze skórki
- Ugotować gęsty syrop z wody, cukru, soli, przypraw korzennych i skórki z cytryny. Gotować ok. 10 minut, dodać sok z połowy cytryny, zagotować. Wyjąć skórkę z cytryny.
- Śliwki ułożyć w wymytych i wyparzonych słoikach, zalać wrzącą marynatą, szczelnie zamknąć.
- Pasteryzować 15-20 minut.