Aromatyczne marynowane węgierki - przepis na marynatę bez octu

2021-03-29
Aromatyczne marynowane węgierki - przepis na marynatę bez octu
Autor: Shutterstock Śliwki węgierki marynowane w aromatycznym kwaśnym syropie
łatwy
30 min
4

Śliwki w aromatycznej marynacie idealnie pasują do domowego pasztetu, pieczonego mięsa, pleśniowych serów i  wędlin. Proste do przygotowania, doskonałe w smaku  śliwki marynowane z aromatycznymi przyprawami

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Kup online

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg śliwek
  • 1/2 l wody
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 laski cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 cytryna
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć, odsączyć, nakłuć widelcem. Cytrynę umyć, sparzyć i obrać ze skórki
  • Ugotować gęsty syrop z wody, cukru, soli, przypraw korzennych i skórki z cytryny. Gotować ok. 10 minut, dodać sok z połowy  cytryny, zagotować. Wyjąć skórkę z cytryny.
  • Śliwki ułożyć w wymytych  i wyparzonych słoikach, zalać wrzącą marynatą, szczelnie zamknąć.
  • Pasteryzować 15-20 minut.