Dwukrotnie pieczone ziemniaki z serem i kiełbasą
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Ziemniaki pieczone z serem i kiełbasą nabierają smaku dzięki dwukrotnemu pieczeniu. Raz piecze się je w całości, a potem drąży i powstałe zagłębienia nadziewa masą maślano-ziemniaczaną z tartym serem. Takie ziemniaki pasują do pieczonego mięsa i dań z grilla. Jeśli nadzienie wzbogacimy wędzonym boczkiem, drobno pokrojoną kiełbasą lub przesmażonym mięsem, pieczone ziemniaki staną się pożywnym daniem samodzielnym. Razem z zieloną sałatą doskonale sprawdzą się w roli ciepłego dania na kolację.
SKŁADNIKI
- 4 duże ziemniaki do pieczenia
- 120 g sera mozzarella
- 120 g sera cheddar
- 150 g kiełbasy zwyczajnej lub podwawelskiej
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek zielonej cebulki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć i dokładnie oczyścić, a następnie upiec w piekarniku w temperaturze 145°C przez 60 minut.
- Sery zetrzeć na tarce. Kiełbasę pokroić w kostkę. Wydrążyć upieczone ziemniaki, miąższ wymieszać z połową startych serów, pokrojoną kiełbasą, posiekaną razem ze szczypiorkiem cebulką oraz masłem.
- Nafaszerować ziemniaki przygotowaną masą, a ich wierzch posypać resztą sera i piec 15 minut piekarniku rozgrzanym do 180°C.