Ziemniaczany zawijaniec z kapustą pekińską
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Łatwa, niedroga i naprawdę sycąca. Taka jest zapiekanka z kapustą pekińską i wędzonym twarogiem. Do tych wszystkich zalet dochodzi jeszcze jedna - jest bardzo smaczna.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kapusty pekińskiej
- 300 g kiszonej kapusty
- 50 g szynki
- 40 g suszonych pomidorów w oleju
- 1 kg ziemniaków
- 9 łyżek bułki tartej
- 0,5 l mleka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- majeranek
- kminek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na niewielkiej ilości masła podsmażyć drobno pokrojoną szynkę, przyprawić solą i pieprzem. Pekinkę pokroić w paseczki.
- Na reszcie masła zeszklić posiekaną cebulę, pod koniec posypać ją mąką, wymieszać i dołożyć obie kapusty. Podlać wodą, tak aby przykryła kapustę.
- Dusić do odparowania płynu, a następnie przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć., zalać zagotowanym mlekiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szynkę, suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, majeranek, sól i pieprz.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować na nim masę ziemniaczaną i piec przez 30 min. w 200 st.C. Na upieczony spód wyłożyć kapustę i zwinąć całość w roladę.