Ziemniaczany zawijaniec z kapustą pekińską

2021-03-29
Ziemniaczany zawijaniec z kapustą pekińską
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Łatwa, niedroga i naprawdę sycąca. Taka jest zapiekanka z kapustą pekińską i wędzonym twarogiem. Do tych wszystkich zalet dochodzi jeszcze jedna - jest bardzo smaczna.

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kapusty pekińskiej
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 50 g szynki
  • 40 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 kg ziemniaków
  • 9 łyżek bułki tartej
  • 0,5 l mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • kminek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na niewielkiej ilości masła podsmażyć drobno pokrojoną szynkę, przyprawić solą i pieprzem. Pekinkę pokroić w paseczki.
  • Na reszcie masła zeszklić posiekaną cebulę, pod koniec posypać ją mąką, wymieszać i dołożyć obie kapusty. Podlać wodą, tak aby przykryła kapustę.
  • Dusić do odparowania płynu, a następnie przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.
  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć., zalać zagotowanym mlekiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szynkę, suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, majeranek, sól i pieprz.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować na nim masę ziemniaczaną i piec przez 30 min. w 200 st.C. Na upieczony spód wyłożyć kapustę i zwinąć całość w roladę.