Zawijasy z ciasta francuskiego z szynką i serem: przepis na pyszną przekąskę
2022-09-30
łatwy
10 min
6
Zawijasy z ciasta francuskiego z szynką i serem można chrupać przed telewizorem do szklanki piwa. Świetnie smakują również podane jako dodatek do rosołu lub zupy pomidorowej. Polecam ten łatwy przepis na pyszną przekąskę.
SKŁADNIKI
- 350 g ciasta francuskiego, surowego
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżeczki oregano suszonego
- 100 g szynki gotowanej, pokrojonej na cienkie plasterki
- 100 g sera żółtego, pokrojonego na cienkie plasterki
- 1 żółtko rozmącone z 1 łyżeczką wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto rozłożyć. Posmarować keczupem. Oprószyć suszonym oregano.
- Na cieście rozłożyć plasterki szynki. Na szynce ułożyć plastry sera.
- Ciasto z nadzieniem zwinąć w zgrabną roladę. Pokroić na plasterki grubości 1,5 cm. Tak otrzymamy zawijaski z szynką i serem.
- Zawijaski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzla posmarować przekąski rozmąconym jajkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut.
- Podawać na ciepło lub zimno.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?