Zawijasy z ciasta francuskiego z szynką i serem: przepis na pyszną przekąskę

Zawijasy z szynką i serem: przepis na pyszną przekąskę z ciasta francuskiego
Autor: Shutterstock.com Zawijasy z szynką i serem
łatwy
10 min
6

Zawijasy z ciasta francuskiego z szynką i serem można chrupać przed telewizorem do szklanki piwa. Świetnie smakują również podane jako dodatek do rosołu lub zupy pomidorowej. Polecam ten łatwy przepis na pyszną przekąskę.

SKŁADNIKI

  • 350 g ciasta francuskiego, surowego
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki oregano suszonego
  • 100 g szynki gotowanej, pokrojonej na cienkie plasterki
  • 100 g sera żółtego, pokrojonego na cienkie plasterki
  • 1 żółtko rozmącone z 1 łyżeczką wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto rozłożyć. Posmarować keczupem. Oprószyć suszonym oregano.
  • Na cieście rozłożyć plasterki szynki. Na szynce ułożyć plastry sera. 
  • Ciasto z nadzieniem zwinąć w zgrabną roladę. Pokroić na plasterki grubości 1,5 cm. Tak otrzymamy zawijaski z szynką i serem.
  • Zawijaski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzla posmarować przekąski rozmąconym jajkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut.
  • Podawać na ciepło lub zimno. 
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej