Zapiekany makaron z szynką i zielonym groszkiem: pomysł na wykorzystanie resztek szynki

2021-03-29
Zapiekany makaron z szynką i zielonym groszkiem: pomysł na wykorzystanie resztek szynki
Autor: Shutterstock Pyszna i pożywna zapiekanka z makaronu, szynki i zielonego groszku
łatwy
30 min
4

Zapiekany makaron z szynką i zielonym groszkiem to świetny pomysł na wykorzystanie resztek gotowanej szynki. Sycąca zapiekanka sprawdzi się jako danie obiadowe lub ciepła kolacja. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu typu rurka cięta
  • 50 g masła pokrojonego w kostkę
  • 50 g mąki uniwersalnej
  • 500 ml mleka
  • 2 szklanki ostrego sera żółtego
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 szklanki gotowanej szynka pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego lub z puszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Naczynie do pieczenia posmaruj oliwą lub masłem.
  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw. 
  • W rondlu roztop masło. Dodaj mąkę i smaż przez 2 minuty. Dodaj mleko porcjami i mieszaj do uzyskania gęstego beszamelu. Dodaj ser i przyprawy. 
  • Do sosu serowego dodaj odcedzony makaron, szynkę i groszek. Wymieszaj. 
  • Przełóż mieszaninę makaronu i sera do naczynia do pieczenia.
  • Piecz bez przykrycia przez 20–25 minut lub do momentu lekkiego zrumienienia.