Zapiekany makaron z szynką i zielonym groszkiem: pomysł na wykorzystanie resztek szynki
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zapiekany makaron z szynką i zielonym groszkiem to świetny pomysł na wykorzystanie resztek gotowanej szynki. Sycąca zapiekanka sprawdzi się jako danie obiadowe lub ciepła kolacja.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu typu rurka cięta
- 50 g masła pokrojonego w kostkę
- 50 g mąki uniwersalnej
- 500 ml mleka
- 2 szklanki ostrego sera żółtego
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 szklanki gotowanej szynka pokrojonej w kostkę
- 1 szklanka zielonego groszku mrożonego lub z puszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Naczynie do pieczenia posmaruj oliwą lub masłem.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
- W rondlu roztop masło. Dodaj mąkę i smaż przez 2 minuty. Dodaj mleko porcjami i mieszaj do uzyskania gęstego beszamelu. Dodaj ser i przyprawy.
- Do sosu serowego dodaj odcedzony makaron, szynkę i groszek. Wymieszaj.
- Przełóż mieszaninę makaronu i sera do naczynia do pieczenia.
- Piecz bez przykrycia przez 20–25 minut lub do momentu lekkiego zrumienienia.