Zapiekanka ziemniaczana w sosie musztardowym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zapiekanki sprawdzają się w codziennym gotowaniu. Do ich przygotowania można użyć składników dostępnych aktualnie w lodówce, warzyw, wędlin, resztek pieczonego lub gotowanego mięsa. Ich smak zależy wyłącznie od twojej fantazji. Same ziemniaki też mogą stanowić bazę dla pysznych potraw z piekarnika.
SKŁADNIKI
- 80 dag ziemniaków
- 2 cebule pokrojone w piórka
- ząbek czosnku posiekany
- 2 łyżki gruboziarnistej musztardy
- szlanka bulionu warzywnego
- 125 ml śmietany
- 8 dag startego sera gouda
- 1/2 pęczka natki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, obgotować 5 minut w osolonej wodzie.
- Odcedzić i włożyć do formy do zapiekania.
- Cebulę i czosnek poddusić na maśle.
- Dodać bulion, musztardę, śmietanę, sól i pieprz. Zagotować.
- Zalać ziemniaki, posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.