Zapiekanka ziemniaczana w sosie musztardowym

2021-03-29
latwe-zapiekanki-z-ziemniakow-przepisy.jpg
Autor: Shutterstock Zapiekanka ziemniaczane to pyszny posiłek
łatwy
30 min
4

Zapiekanki sprawdzają się w codziennym gotowaniu. Do ich przygotowania można użyć składników dostępnych aktualnie w lodówce, warzyw, wędlin, resztek pieczonego lub gotowanego mięsa. Ich smak zależy wyłącznie od twojej fantazji. Same ziemniaki też mogą stanowić bazę dla pysznych potraw z piekarnika.

SKŁADNIKI

  • 80 dag ziemniaków
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • ząbek czosnku posiekany
  • 2 łyżki gruboziarnistej musztardy
  • szlanka bulionu warzywnego
  • 125 ml śmietany
  • 8 dag startego sera gouda
  • 1/2 pęczka natki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, obgotować 5 minut w osolonej wodzie.
  • Odcedzić i włożyć do formy do zapiekania.
  • Cebulę i czosnek poddusić na maśle.
  • Dodać bulion, musztardę, śmietanę, sól i pieprz. Zagotować.
  • Zalać ziemniaki, posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Redakcja
więcej