Zapiekanka ze szpinakiem: przepis na pyszne danie bez mięsa

Milena Tuzimek
Zapiekanka ze szpinakiem
Autor: materiały prasowe Zapiekanka ze szpinakiem - pyszne i łatwe w przygotowaniu danie.
łatwy
30 min
4

Zapiekanka ze szpinakiem jest prosta i szybka w przygotowaniu, a na dodatek niedroga. Możemy podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Dzięki swojej prostocie danie to idealnie sprawdza się także wtedy, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Nic dziwnego, że zapiekanki cieszą się coraz większą popularnością!

 Zapiekanki z ziemniaków to doskonałe sycące dania - ziemniaki idealnie komponują się zarówno z innymi warzywami, jak  i  mięsem czy wędlinami.  Są też łatwe do przygotowania, niedrogie i  przepyszne. Dodatek pomidorów ożywia smak delikatnych ziemniaków.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

SKŁADNIKI

  • 8 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 450 g mrożonego szpinaku w liściach
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta pieprzu
  • sól
  • koncentrat pomidorowy
  • majonez
  • suszone pomidory w oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane w łupinach ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
  • Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oleju.
  • Dołożyć szpinak, wymieszać i dusić kilka minut.
  • Przyprawić do smaku.
  • Do wysmarowanej olejem formy na tartę kłaść warstwy: szpinaku, ziemniaków, szpinaku.
  • Wierzch posmarować cienko koncentratem pomidorowym. Zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 st. C.
  • Udekorować majonezem i suszonymi pomidorami.
Milena Tuzimek