Zapiekanka ze szpinakiem: przepis na pyszne danie bez mięsa
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zapiekanka ze szpinakiem jest prosta i szybka w przygotowaniu, a na dodatek niedroga. Możemy podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Dzięki swojej prostocie danie to idealnie sprawdza się także wtedy, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Nic dziwnego, że zapiekanki cieszą się coraz większą popularnością!
Zapiekanki z ziemniaków to doskonałe sycące dania - ziemniaki idealnie komponują się zarówno z innymi warzywami, jak i mięsem czy wędlinami. Są też łatwe do przygotowania, niedrogie i przepyszne. Dodatek pomidorów ożywia smak delikatnych ziemniaków.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 450 g mrożonego szpinaku w liściach
- gałka muszkatołowa
- szczypta pieprzu
- sól
- koncentrat pomidorowy
- majonez
- suszone pomidory w oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane w łupinach ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
- Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oleju.
- Dołożyć szpinak, wymieszać i dusić kilka minut.
- Przyprawić do smaku.
- Do wysmarowanej olejem formy na tartę kłaść warstwy: szpinaku, ziemniaków, szpinaku.
- Wierzch posmarować cienko koncentratem pomidorowym. Zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Udekorować majonezem i suszonymi pomidorami.