Zapiekanka z ziemniaków, brokułów i szynki, czyli tortilla po polsku

2021-03-29
Zapiekanka z ziemniaków, brokułów i szynki, czyli tortilla po polsku
Autor: Shutterstock Ziemniaczana zapiekanka to doskonałe danie na ciepłą kolację
łatwy
30 min
4

Zapiekanka z tartych ziemniaków, brokułów i szynki to łatwiejsza wersja hiszpańskiej tortilli. W tym przepisie wszystko zapieka się w piecu. Pysznie, oszczędnie i bardzo prosto. Zapiekanka z tartych ziemniaków to danie idealne na jednodaniowy obiad lub ciepłą kolację. 

SKŁADNIKI

  • 450 g gotowanych ziemniaków startych na tarce o grubych oczkach
  • 8 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szklanki różyczek brokułów
  • 250 g żółtego sera startego
  • 140 g pokrojonej szynki
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1/4 szklanki szczypiorku posiekanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski włóż starte ziemniaki, 4 jajka, mąkę, olej i sól. Dobrze wszystko wymieszaj, a następnie równomiernie rozłóż w okrągłej blaszce do ciasta. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 35 minut.
  • Po 35 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika. Na ziemniakach równomiernie ułóż kolejno, brokuły, ser i szynka.
  • Dobrze wymieszaj ze sobą 4 jajka, śmietanę i szczypiorek, a następnie polej tą mieszanką zapiekankę. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 50 minut.
  • Po 50 minutach wyjmij zapiekankę z piekarnika i pokrój ją na kawałki.
  • Smacznego!
Redakcja
więcej