Zapiekanka z ziemniaków, brokułów i szynki, czyli tortilla po polsku
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zapiekanka z tartych ziemniaków, brokułów i szynki to łatwiejsza wersja hiszpańskiej tortilli. W tym przepisie wszystko zapieka się w piecu. Pysznie, oszczędnie i bardzo prosto. Zapiekanka z tartych ziemniaków to danie idealne na jednodaniowy obiad lub ciepłą kolację.
SKŁADNIKI
- 450 g gotowanych ziemniaków startych na tarce o grubych oczkach
- 8 jajek
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szklanki różyczek brokułów
- 250 g żółtego sera startego
- 140 g pokrojonej szynki
- 3/4 szklanki śmietany
- 1/4 szklanki szczypiorku posiekanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski włóż starte ziemniaki, 4 jajka, mąkę, olej i sól. Dobrze wszystko wymieszaj, a następnie równomiernie rozłóż w okrągłej blaszce do ciasta. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 35 minut.
- Po 35 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika. Na ziemniakach równomiernie ułóż kolejno, brokuły, ser i szynka.
- Dobrze wymieszaj ze sobą 4 jajka, śmietanę i szczypiorek, a następnie polej tą mieszanką zapiekankę. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 50 minut.
- Po 50 minutach wyjmij zapiekankę z piekarnika i pokrój ją na kawałki.
- Smacznego!