Zapiekanka z porów: przepis kuchni holenderskiej. Wzmacnia odporność!

2021-03-29
Zapiekanka z porów
Autor: thinkstockphotos.com Por - skarbnica witamin i minerałów.
średni
40 min
4

Zapiekanka z porów to danie pochodzące z Holandii. W kraju tym por uznawany za warzywo narodowe. Zawiera on wiele cennych dla organizmu witamin i minerałów, przede wszystkim witaminy C, B6, A i E, a także mangan, potas, wapń, fosfor i magnez. Por wspomaga układ odpornościowy, stabilizuje poziom cukru we krwi oraz ma właściwości bakteriobójcze. Zalecany jest również w profilaktyce chorób układu krążenia i nerek. Dlatego warto sięgnąć do kuchni holenderskiej właśnie po przepisy z porem w roli głównej, takie jak pory duszone czy zapiekanka z porów.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg porów
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • zielona papryka
  • cebula
  • 1/4 szklanki mleka
  • ostra papryka
  • starty żółty ser
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, osącz, utłucz na purée, wymieszaj z mlekiem.
  • Pory pokrój, gotuj w wodzie ok. 10 minut, wodę odlej.
  • Mięso dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką, smaż, aż ściemnieje.
  • Dodaj posiekaną cebulę i paprykę, jeszcze podsmaż.
  • W naczyniu żaroodpornym wymieszaj wszystkie składniki, posyp żółtym serem.
  • Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.