Zapiekanka z pierożków tortellini - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Nie masz pomysłu ani czasu na obiad? Polecamy zapiekankę z gotowych pierożków tortellini. Danie będzie pikantniejsze, jeżeli do jego przyrządzenia użyjemy tortellini z grzybami. Sprawdź, jak ją zrobić.
ZOBACZ TEŻ, jak inaczej wykorzystać pierożki tortellini do zapiekania:
SKŁADNIKI
- 400 g tortellini
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki startego żółtego sera
- mała cebula
- 400 g pomidorów
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- łyżeczka kurkumy
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tortellini wrzucić na posolony wrzątek, gotować przez 15 minut.
- Odcedzić wyłożyć do miski, dodać 2 łyżki masła i ser, wymieszać.
- Cebulę obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić.
- 3 łyżki oleju rozgrzać, wrzucić cebulę i pomidory. Dodać kurkumę, sól i pieprz do smaku, dusić, mieszając przez 5 minut.
- Blaszkę wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem.
- Wyłożyć połowę pierożków, na wierzchu polać z sosem pomidorowym, przykryć pozostałymi pierożkami, ugnieść.
- Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni. Danie wyłożyć na ogrzany półmisek, udekorować natką pietruszki.