Zapiekanka z makaronem, bakłażanem i mozzarellą: przepis

2021-03-29
Zapiekanka z makaronu z bakłażanem
Autor: Shutterstock Makaron zapiekany z bakłażanem, mozzarellą i pomidorami - pyszne, sycące i proste!
łatwy
25 min
4

Zapiekanka z makaronem, bakłażanem i mozzarellą będzie znakomitą potrawą w chłodne dni. Jest bardzo sycąca i niezwykle smaczna. A także niezbyt  droga. Sprawdź, jak przygotować zapiekankę z makaronem.

Wypróbuj nasze inne przepisy na zapiekanki!

SKŁADNIKI

  • 2 duże bakłażany
  • 3 dojrzałe pomidory
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża mozzarella
  • pół szklanki mąki
  • 50 g masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g makaronu (penne)
  • 100 g sera parmezan
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyć bakłażany, pokroić je w plastry, posypać solą i odstawić na godzinę.
  • Odcisnąć, obtoczyć w mące i smażyć na wolnym ogniu.
  • Pokroić cebulę w kostkę, obrać czosnek i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Delikatnie zarumienić, dodać umyte, pokrojone w kostkę pomidory, posolić, popieprzyć, dodać część bazylii. Dusić 10 min.
  • Posiekać natkę, bazylię i czosnek. Wymieszać, odstawić.
  • Makaron ugotować al dente.
  • Wysmarować kamionkowe naczynie masłem.
  • Na spód wlać niewielką ilość sosu pomidorowego, ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i posypać parmezanem.
  • Wyłożyć wcześniej wymieszany z sosem pomidorowym makaron, przykryć go bakłażanem i stworzyć kilka warstw. Ostatnia to bakłażan, mozzarella, zioła, parmezan i kawałki masła.
  • Piec 20 min w temperaturze 180°C.