Zapiekanka z makaronem, bakłażanem i mozzarellą: przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zapiekanka z makaronem, bakłażanem i mozzarellą będzie znakomitą potrawą w chłodne dni. Jest bardzo sycąca i niezwykle smaczna. A także niezbyt droga. Sprawdź, jak przygotować zapiekankę z makaronem.
Wypróbuj nasze inne przepisy na zapiekanki!
SKŁADNIKI
- 2 duże bakłażany
- 3 dojrzałe pomidory
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- duża mozzarella
- pół szklanki mąki
- 50 g masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g makaronu (penne)
- 100 g sera parmezan
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyć bakłażany, pokroić je w plastry, posypać solą i odstawić na godzinę.
- Odcisnąć, obtoczyć w mące i smażyć na wolnym ogniu.
- Pokroić cebulę w kostkę, obrać czosnek i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Delikatnie zarumienić, dodać umyte, pokrojone w kostkę pomidory, posolić, popieprzyć, dodać część bazylii. Dusić 10 min.
- Posiekać natkę, bazylię i czosnek. Wymieszać, odstawić.
- Makaron ugotować al dente.
- Wysmarować kamionkowe naczynie masłem.
- Na spód wlać niewielką ilość sosu pomidorowego, ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i posypać parmezanem.
- Wyłożyć wcześniej wymieszany z sosem pomidorowym makaron, przykryć go bakłażanem i stworzyć kilka warstw. Ostatnia to bakłażan, mozzarella, zioła, parmezan i kawałki masła.
- Piec 20 min w temperaturze 180°C.