Zapiekanka z łososiem i krewetkami: przepis na bardzo smaczne danie postne
2021-03-29
średni
15 min
4
Zapiekanka z łososiem i krewetkami to smaczne i sycące danie, które przygotujesz w zaledwie 15 minut!
SKŁADNIKI
- 400 g krewetek
- 4 filety łososia
- 1 posiekana cebula
- 30 g masła
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki
- 150 ml śmietanki
- sok z cytryny
- posiekany koperek
- 100 g startej gołdy
- sól, pieprz
- ewentualnie czerwony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle, oprószamy mąką i wlewamy bulion.
- Gdy składniki się połączą dodajemy śmietankę i gotujemy na bardzo małym ogniu około 10 minut (często mieszając).
- Dodajemy umyte krewetki, koperek i sok z cytryny, sól oraz pieprz. Gotujemy około 3 min.
- W naczyniu żaroodpornym układamy umyte i osuszone filety pokrojone na kawałki. Polewamy je sosem z krewetkami.
- Posypujemy serem i wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy około 35-10 minut, aż łosoś nabierze różowego koloru, a ser złotego.
- Przed podaniem możemy oprószyć naszą zapiekankę czerwonym, świeżo zmielonym pieprzem.
- Do dania podajemy jasne pieczywo lub ryż.