Zapiekanka z łososiem i krewetkami: przepis na bardzo smaczne danie postne

Zapiekanka z łososiem i krewetkami
Autor: Shutterstock Zapiekanka z łososiem i krewetkami - ryby i owoce morza w roli głównej.
średni
15 min
4

Zapiekanka z łososiem i krewetkami to smaczne i sycące danie, które przygotujesz w zaledwie 15 minut!

SKŁADNIKI

  • 400 g krewetek
  • 4 filety łososia
  • 1 posiekana cebula
  • 30 g masła
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml śmietanki
  • sok z cytryny
  • posiekany koperek
  • 100 g startej gołdy
  • sól, pieprz
  • ewentualnie czerwony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle, oprószamy mąką i wlewamy bulion.
  • Gdy składniki się połączą dodajemy śmietankę i gotujemy na bardzo małym ogniu około 10 minut (często mieszając).
  • Dodajemy umyte krewetki, koperek i sok z cytryny, sól oraz pieprz. Gotujemy około 3 min.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy umyte i osuszone filety pokrojone na kawałki. Polewamy je sosem z krewetkami.
  • Posypujemy serem i wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy około 35-10 minut, aż łosoś nabierze różowego koloru, a ser złotego.
  • Przed podaniem możemy oprószyć naszą zapiekankę czerwonym, świeżo zmielonym pieprzem.
  • Do dania podajemy jasne pieczywo lub ryż.