Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków: wystarczą 3 składniki
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i gotowanych ziemniaków to pyszny posiłek w 30 minut za niewielkie pieniądze. Do przygotowania tego łatwego dania najlepiej wykorzystać wcześniej ugotowane ziemniaki w mundurkach. Wystarczy zrobić to dzień wcześniej, gdy gotujesz ziemniaki na obiad. Jeśli mają cienką skórkę, to nie trzeba ich obierać. Ziemniaki w mundurkach to dodatkowa porcja błonnika dla naszego zdrowia.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 350 g pieczarek
- 0,5 szklanki mleka
- 4 łyżki śmietany 12% tłuszczu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 4 pomidory
- 250 g startego sera
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Jeśli ich nie masz to ugotuj ziemniaki w mundurkach.
- Grzyby oczyść i pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Ziemniaki i grzyby wymieszaj w naczyniu do pieczenia.
- Wymieszaj mleko ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Mieszaniną polej ziemniaki i grzyby.
- Podsmaż filet z kurczaka, pokrój w grube plastry i ułóż na mieszance ziemniaczanej i grzybowej, dopraw do smaku. Pomidora pokrój w kostkę i rozłóż na wierzchu. Wszystko posyp tartym serem.
- Piecz w temperaturze 200°C przez około 10 minut.