Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i sera białego

2021-03-29
zapiekanka z kaszą kukurydzianą
Autor: Shutterstock Zapiekanka z kaszą kukurydzianą i białym serem
łatwy
30 min
4

W ramach uprzątania lodówki wypróbuj przepis na szybką zapiekankę z kaszą kukurydzianą i twarogiem. Wykorzystaj resztki mleka, masła i śmietany. Możesz też dorzucić też własne ulubione składniki. Oto przepis na smaczną i treściwą zapiekankę z kaszą kukurydzianą i białym serem. 

SKŁADNIKI

  • 30 dag kaszy kukurydzianej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 4 dag masła
  • 35 dag sera twarogowego
  • 3 jajka
  • szczypiorek
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 dag bułki tartej
  • do smaku: gałka muszkatołowa, cukier, pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę kukurydzianą (przepłukaną wodą) gotujemy na mleku z masłem. Dodajemy utartą gałkę muszkatołową i cukier. 
  • Twaróg ucieramy z jajkami, posiekanym szczypiorkiem i śmietaną, przyprawiamy pieprzem do smaku.
  • Smarujemy naczynie do pieczenia masłem, posypujemy bułką tartą. Układamy warstwami kaszę i masę twarogową. Pieczemy w piekarniku ok. 180 stopni C aż góra zacznie się rumienić.
  • Gotową zapiekankę z kaszy kukurydzianej podajemy z sosem koperkowym lub śmietanowym.