Zapiekanka z kaszy gryczanej [przepis] - z kiełbasą i pieczarkami
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Kasa gryczana jest idealna na chłodne dni - pożywna, sycąca oraz wzmacniająca odporność. Warto dodawać ją do zapiekanek zamiast makaronu czy ziemniaków. Sprawdź, jak zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej z kiełbasą i pieczarkami. Podajemy dokładny przepis.
SKŁADNIKI
- 400 g kaszy gryczanej
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 15 dag pieczarek
- 15 dag kiełbasy
- 15 dag sera żółtego
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- majeranek
- tymianek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować na sypko, a następnie zostawić do ostygnięcia.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
- Pieczarki oraz kiełbasę pokroić w plasterki, a następnie dodać do cebuli i czosnku. Całość jeszcze podsmażyć przez chwilę.
- Kaszę oraz składniki z patelni wyłożyć do miski. Dodać jajka i przyprawy, wszystko delikatnie ze sobą połączyć.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wymieszanych składników, wymieszać (5 dkg sera zostawić do posypania na wierzch).
- Masę wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, wierzch posypać startym serem. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.