Zapiekanka z czerstwego chleba - sposób na wykorzystanie nadmiaru pieczywa
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Zapiekanka z czerstwego chleba to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru pieczywa, a także resztek wędlin i warzyw. Można zamienić paprykę na inne warzywa, szynkę na kiełbasę - uzyskując inny smak zapiekanki.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- ok. 250 g czerstwego pieczywa pokrojonego w kostkę
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- ½ żółtej (lub każdej innej) papryki pokrojonej kostkę
- 250 g gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
- 250 g startego sera - np. mieszanki goudy i mozzarelli
- 8 dużych jajek
- 500 ml dowolnego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej papryki
- 1 łyżeczka musztardy - np. chrzanowej lub Dijon
- szczypta pieprzu
- szczypiorek do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Natłuszczamy brytfannę, w której będziemy piec.
- Na dnie naczynia układamy chleb, warzywa i równomiernie rozkładamy ser.
- W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy sól, paprykę, musztardę, pieprz, mleko.
- Wylewamy mieszankę jajeczną na zapiekankę, tak aby w miarę równomiernie pokryła zawartość naczynia.
- Przykrywamy wszystko folią i wstawiamy do lodówki na 8 godzin lub na dłużej.
- Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 190ºC.
- Przez pierwsze 30 minut pieczemy zapiekankę bez folii. Na ostatnie 20-30 minut przykrywamy folią aluminiową.
- Po upieczeniu wyjmujemy i po 5 minutach porcjujemy.
- Przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku do 5 dni.