Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i pomidorów: przepis na pyszny obiad wege
2024-07-19
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Cukinia to wszechstronne warzywo, które można spożywać zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Doskonale smakuje w formie zapiekanki z ziemniakami i pomidorami. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na wegetariańską zapiekankę z cukinii.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik podgrzewamy do 180 st. C. Przygotowujemy warzywa. Cukinie (bez obierania) kroimy na 1-centymetrowe plastry.
- Pomidory zalewamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w plastry. Obieramy ziemniaki i również kroimy w plastry. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę i szklimy na patelni na rozgrzanej oliwie.
- Przygotowujemy naczynie żaroodporne (ok. 25-30 cm), natłuszczamy oliwą. Wkładamy do niego zeszkloną cebulę i rozprowadzamy równomiernie. Układamy pokrojone w krążki warzywa i ziemniaki. Można w sztorc albo jeden na drugi, zaczynając i kończąc warstwami z cukinii. Solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami.
- Przykrywamy całość folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę i posypujemy ją startym serem. Ponownie wkładamy do piekarnika (już bez folii) i pieczemy, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni (ok. 10-15 minut). Zapiekanka doskonale smakuje z sałatą z różnych gatunków sałat z sosem winegret.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Poniżej znajdziesz galerię z innymi daniami z cukinii