Zapiekanka z cukinii na cieście francuskim: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Zapiekanka z cukinii to danie bezmięsne, dlatego można je podać, gdy zapraszamy na kolację wegetarian. Jednak cukinia w takim wydaniu z pewnością zasmakuje także mięsożercom. Podajemy przepis na łatwą zapiekankę z cukinii na cieście francuskim.
SKŁADNIKI
- 3-4 średnie cukinie
- kilka suszonych pomidorów
- ok. 150 g sera koziego
- 1-2 opakowania orzeszków piniowych lub migdałów w płatkach
- świeża bazylia
- 2 całe jajka
- 1-2 ząbki czosnku
- 200 g twardego sera żółtego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- sól
- chili lub pieprz cayenne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię myjemy, ścieramy na drobnych oczkach i solimy, odstawiamy na ok. 10 minut.
- W tym czasie przygotowujemy masę: serek kozi mieszamy z jajkami. Następnie odciskamy cukinię z nadmiaru wody i dodajemy do niej pomidory, przeciśnięty czosnek i pokrojoną bazylię.
- Dodajemy to do serka koziego wymieszanego wcześniej z jajkami. Do masy można również dodać część drobno pokrojonych orzeszków lub migdałów. Wrzucamy też 3 łyżki startego żółtego sera. Do smaku dodajemy ostrej papryczki albo pieprzu cayenne.
- Naczynie żaroodporne wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem, wykładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem, przysypujemy szczelnie orzeszkami pinii lub płatkami migdałowymi.
- Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.