Zapiekane naleśniki z ruskim farszem: łatwy przepis na obfity obiad z naleśników

Zapiekane naleśniki z ruskim farszem
Autor: Shutterstock Bezmięsne naleśniki nadziewane ruskim farszem i zapieczone z masłem i tartym serem
łatwy
30 min
4

Naleśniki z ruskim farszem weszły na stałe do jadłospisu mojej rodziny. Zazwyczaj przygotowuję je wcześniej i zapiekam przed podaniem. To oszczędność czasu. Polecam ten łatwy przepis na obfity i pyszny obiad z naleśników!

SKŁADNIKI

  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • Na farsz „ruski”:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mielonego białego sera
  • 100 g wędzonego sera np. rolady ustrzyckiej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • Do zapiekania:
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki tartego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszać jajko z mąką i solą, stopniowo dodawać mleko i wodę, cały czas mieszając. Na koniec dodać stopione masło.
  • Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni przez około 1 minutę z każdej strony.
  • Cebulę zeszklić na odrobinie oleju. Cebulę przełożyć do miski.
  • Do miski dodać przepuszczone przez praskę ziemniaki i twaróg. Dodać starty ser wędzony. Posolić i popieprzyć do smaku. Dobrze wymieszać.
  • Farsz nakładać na naleśniki. Naleśniki zawijać w zgrabne pakieciki.
  • Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym Wierzch posmarować miękkim masłem. Posypać tartym serem.
  • Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 10-15 minut w temperaturze 200°C.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej