Zapiekane naleśniki z ruskim farszem: łatwy przepis na obfity obiad z naleśników
2022-04-07
łatwy
30 min
4
Naleśniki z ruskim farszem weszły na stałe do jadłospisu mojej rodziny. Zazwyczaj przygotowuję je wcześniej i zapiekam przed podaniem. To oszczędność czasu. Polecam ten łatwy przepis na obfity i pyszny obiad z naleśników!
SKŁADNIKI
- Na ciasto naleśnikowe:
- 250 g mąki pszennej
- 120 ml mleka
- 120 ml wody
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- Na farsz „ruski”:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g mielonego białego sera
- 100 g wędzonego sera np. rolady ustrzyckiej
- 1 cebula
- sól, pieprz
- Do zapiekania:
- 4 łyżki masła
- 1/2 szklanki tartego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać jajko z mąką i solą, stopniowo dodawać mleko i wodę, cały czas mieszając. Na koniec dodać stopione masło.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni przez około 1 minutę z każdej strony.
- Cebulę zeszklić na odrobinie oleju. Cebulę przełożyć do miski.
- Do miski dodać przepuszczone przez praskę ziemniaki i twaróg. Dodać starty ser wędzony. Posolić i popieprzyć do smaku. Dobrze wymieszać.
- Farsz nakładać na naleśniki. Naleśniki zawijać w zgrabne pakieciki.
- Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym Wierzch posmarować miękkim masłem. Posypać tartym serem.
- Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 10-15 minut w temperaturze 200°C.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?