Zapiekane naleśniki z ruskim farszem: łatwy przepis na obfity obiad z naleśników

Zapiekane naleśniki z ruskim farszem
Autor: Shutterstock Bezmięsne naleśniki nadziewane ruskim farszem i zapieczone z masłem i tartym serem
łatwy
30 min
4

Naleśniki z ruskim farszem weszły na stałe do jadłospisu mojej rodziny. Zazwyczaj przygotowuję je wcześniej i zapiekam przed podaniem. To oszczędność czasu. Polecam ten łatwy przepis na obfity i pyszny obiad z naleśników!

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

250 g mąki pszennej

120 ml mleka

120 ml wody

1 jajko

2 łyżki roztopionego masła

szczypta soli

Na farsz „ruski”:

500 g ugotowanych ziemniaków

300 g mielonego białego sera

100 g wędzonego sera np. rolady ustrzyckiej

1 cebula

sól, pieprz

Do zapiekania:

4 łyżki masła

1/2 szklanki tartego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wymieszać jajko z mąką i solą, stopniowo dodawać mleko i wodę, cały czas mieszając. Na koniec dodać stopione masło.

Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni przez około 1 minutę z każdej strony.

Cebulę zeszklić na odrobinie oleju. Cebulę przełożyć do miski.

Do miski dodać przepuszczone przez praskę ziemniaki i twaróg. Dodać starty ser wędzony. Posolić i popieprzyć do smaku. Dobrze wymieszać.

Farsz nakładać na naleśniki. Naleśniki zawijać w zgrabne pakieciki.

Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym Wierzch posmarować miękkim masłem. Posypać tartym serem.

Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 10-15 minut w temperaturze 200°C.

Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej