Zapiekane naleśniki z dżemem truskawkowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zapiekane naleśniki z dżemem truskawkowym to pyszne danie na słodko dla całej rodziny. Zapieczone naleśniki pasują na podwieczorek lub kolację. Do ich przygotowania nie potrzeba wiele. Naleśniki można przygotować dzień wcześniej, jedynie przed podaniem zalewając je jajeczno-twarożkowym sosem i zapiekając.
Naleśniki w większej ilości można przygotować raz w tygodniu i wystudzone, owinięte folią przechować w lodówce.
Gotują, testują i piszą dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 16 naleśników przygotowanych wg przepisu na naleśniki
- pół słoika dżemu truskawkowego
- 200 g świeżych truskawek (ale niekoniecznie)
- 1 opakowanie serka waniliowego
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
- masło do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki pokroić na plasterki.
- Naleśniki posmarować dżemem. W sezonie ułożyć po kilka plasterków truskawek i zwinąć w rolki. Poza sezonem na truskawki po prostu posmarować dżemem.
- Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, dodać serek waniliowy i dobrze razem zmiksować.
- Formę do zapiekania posmarować masłem, ułożyć naleśniki zalać masą serowo-jajeczną.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 20-30 minut lub do lekkiego zrumienienia wierzchu.