Wyborna pierś indyka zapiekana z makaronem i wędzonym serem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pierś indyka w lekkim sosie zapiekana z makaronem i wędzonym serem to wyborne danie obiadowe. Łatwo go przygotować. W smaku jest pyszne przesiąknięte dymem wędzarniczym. Absolutny hit!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g filetu z piersi indyka lub kurczaka
- 350 g makaronu
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 100 g startego sera wędzonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonej wodzie o 1 minutę krócej, niż podaje instrukcja na opakowaniu.
- Filet pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
- Cebulę pokroić drobno.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić.
- Dodać na patelnię kawałki indyka. Smażyć, aż mięso zmieni barwę i lekko się przyrumieni.
- Dodać mąkę i smażyć, mieszając przez 1 minutę.
- Wlać mleko i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować.
- Naczynie do zapiekania posmarować masłem.
- Na dnie naczynia ułożyć warstwę makaronu.
- Na makaron wylać indyka w sosie. Posypać startym serem wędzonym.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec aż ser się roztopi i zrumieni.