Wyborna pierś indyka zapiekana z makaronem i wędzonym serem

2021-03-29
Pierś indyka zapiekana z makaronem i wędzonym serem
Autor: Shutterstock Makaron zapiekany z piersią indyka i wędzonym serem
łatwy
30 min
4

Pierś indyka w lekkim sosie zapiekana z makaronem i wędzonym serem to wyborne danie obiadowe. Łatwo go przygotować. W smaku jest pyszne przesiąknięte dymem wędzarniczym. Absolutny hit!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g filetu z piersi indyka lub kurczaka
  • 350 g makaronu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100 g startego sera wędzonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie o 1 minutę krócej, niż podaje instrukcja na opakowaniu.
  • Filet pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. 
  • Cebulę pokroić drobno.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić. 
  • Dodać na patelnię kawałki indyka. Smażyć, aż mięso zmieni barwę i lekko się przyrumieni.
  • Dodać mąkę i smażyć, mieszając przez 1 minutę.
  • Wlać mleko i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować. 
  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem. 
  • Na dnie naczynia ułożyć warstwę makaronu. 
  • Na makaron wylać indyka w sosie. Posypać startym serem wędzonym.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec aż ser się roztopi i zrumieni.