Wegetariańska zapiekanka warzywna z masą kalafiorowo-gruszkową
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Wegetariańska zapiekanka warzywna z masą kalafiorowo-gruszkową to ciekawa propozycja nie tylko dal osób, które nie jedzą mięsa. Oryginalny smak zapiekanki z pewnością docenią również mięsożercy otwarci na nowe, ciekawe pomysły kulinarne i oryginalne smakowe połączenia.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 3 twarde gruszki
- 4 jaja
- 2 czerwone papryki
- 10 pieczarek
- 2 cebule białe
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- sól
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora, gruszki, pieczarki i paprykę umyć i osuszyć. Kalafiora podzielić na różyczki, gruszki oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki, a paprykę w kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać.
- Zagotować wodę w garnku, osolić i wrzucić kalafiora, a po ok. 5 minutach gruszki i gotować razem, aż będą miękkie. Następnie odcedzić i ostudzić.
- Wystudzone składniki zblendować, a następnie wyrobić na masę z jajkami, tartą bułką i przyprawami. Masa powinna być gęsta.
- Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę masy kalafiorowej, na to paprykę, pieczarki i cebulę i resztę masy.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 minut. Podawać posypaną natką pietruszki.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?