Warzywa w sosie serowym

2021-03-29
Warzywa w sosie serowym
Autor: Shutterstock warzywa w sosie serowym najlepsze na obiad.
łatwy
55 min
4

Warzywa w sosie serowym sprawdzą się jako dodatek do drugiego dania lub jako przekąska do pracy.

SKŁADNIKI

  • strąk papryki
  • 2 pomidory
  • bakłażan
  • cebulka dymka
  • mały seler naciowy
  • sól, olej do smażenia
  • <p"skladnikinowe">Sos:
  • po 100 g żółtego sera i rokpola
  • łyżka startego parmezanu
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • po łyżce mąki i masła
  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, obsmażyć na patelni na gorącym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych otworach, rokpol rozkruszyć widelcem.
  • Na patelni stopić masło, wsypać mąkę, mieszając. Podgrzać, wlać zimny bulion i wymieszać. Wsypać żółty ser i rokpol. Gotować przez 10 minut.
    Dodać parmezan. Doprawić solą, startą gałką muszkatołową i pieprzem.
  • Warzywa zalać sosem, posypać orzechami, zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Więcej przepisów w książce "Zapiekanki mniam, mniam"