Warzywa w sosie serowym
2021-03-29
łatwy
55 min
4
Warzywa w sosie serowym sprawdzą się jako dodatek do drugiego dania lub jako przekąska do pracy.
SKŁADNIKI
- strąk papryki
- 2 pomidory
- bakłażan
- cebulka dymka
- mały seler naciowy
- sól, olej do smażenia
- <p"skladnikinowe">Sos:
- po 100 g żółtego sera i rokpola
- łyżka startego parmezanu
- 300 ml bulionu warzywnego
- po łyżce mąki i masła
- 2 łyżki posiekanych pistacji
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, obsmażyć na patelni na gorącym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych otworach, rokpol rozkruszyć widelcem.
- Na patelni stopić masło, wsypać mąkę, mieszając. Podgrzać, wlać zimny bulion i wymieszać. Wsypać żółty ser i rokpol. Gotować przez 10 minut.
Dodać parmezan. Doprawić solą, startą gałką muszkatołową i pieprzem. - Warzywa zalać sosem, posypać orzechami, zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- Więcej przepisów w książce "Zapiekanki mniam, mniam"