Warstwowa zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty: łatwy przepis na obfity obiad

Warstwowa zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty: łatwy przepis na obfity obiad
Autor: Shutterstock Pyszna zapiekanka z mięsa mielonego i warzyw
łatwy
20 min
4

Warstwowa zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty to jest to! Uwielbiamy takie szybkie, łatwe i smaczne przepisy, które nie wymagają stania przy kuchni i nie pozostawiają po sobie mnóstwa brudnych naczyń. Ułóż wszystkie składniki na blasze do pieczenia i upiecz. Oto łatwy przepis na obfity obiad!

SKŁADNIKI

  • 1 kg białej kapusty, poszatkowanej
  • 700 g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki gotowanego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 3-4 małe pomidory (można je zastąpić pomidorami z puszki lub sosem pomidorowym)
  • 4 łyżki śmietany
  • 20-30 g masła (opcjonalnie)
  • przyprawy ziołowe, sól, pieprz do smaku
  • 100 g startego sera żółtego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zetrzyj cebulę i marchewkę na tarce. Lub rozdrobnij w blenderze.
  • Do startych warzyw dodaj sól, przyprawy ziołowe (oregano, tymianek, majeranek lub cząber) i śmietanę.
  • Do warzyw dodaj mięso mielone. Dobrze wymieszaj.
  • Kapustę posiekaj drobno. Posyp solą i dobrze wymieszaj rękami, wygniatając kapustę.
  • W naczyniu żaroodpornym, posmarowanym tłuszczem, układaj warstwami kapustę i mięso. Kapustę podziel na trzy równe części, a mięso na dwie. Pierwszą warstwą powinna być kapusta. Następnie mięso, znowu kapusta, mięso i ostatnia warstwa to także kapusta.
  • Pokrój pomidory na plasterki i ułóż je na powierzchni kapusty. Połóż na wierzchu łyżkę kwaśnej śmietany.
  • Jeśli przygotowujesz danie z „bardziej suchym” mięsem, np. drobiowym, możesz dodać na wierzch małe kawałki pokrojonego w kosteczkę masła.
  • Posyp tartym serem.
  • Przykryj pokrywką lub okryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury do 200°C.
  • Piecz 30-40 minut. Następnie zdejmij pokrywkę (folię) i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15-20 minut do zrumienienia.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej