Warstwowa zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty: łatwy przepis na obfity obiad
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Warstwowa zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty to jest to! Uwielbiamy takie szybkie, łatwe i smaczne przepisy, które nie wymagają stania przy kuchni i nie pozostawiają po sobie mnóstwa brudnych naczyń. Ułóż wszystkie składniki na blasze do pieczenia i upiecz. Oto łatwy przepis na obfity obiad!
SKŁADNIKI
- 1 kg białej kapusty, poszatkowanej
- 700 g mięsa mielonego
- 1/2 szklanki gotowanego ryżu
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 3-4 małe pomidory (można je zastąpić pomidorami z puszki lub sosem pomidorowym)
- 4 łyżki śmietany
- 20-30 g masła (opcjonalnie)
- przyprawy ziołowe, sól, pieprz do smaku
- 100 g startego sera żółtego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zetrzyj cebulę i marchewkę na tarce. Lub rozdrobnij w blenderze.
- Do startych warzyw dodaj sól, przyprawy ziołowe (oregano, tymianek, majeranek lub cząber) i śmietanę.
- Do warzyw dodaj mięso mielone. Dobrze wymieszaj.
- Kapustę posiekaj drobno. Posyp solą i dobrze wymieszaj rękami, wygniatając kapustę.
- W naczyniu żaroodpornym, posmarowanym tłuszczem, układaj warstwami kapustę i mięso. Kapustę podziel na trzy równe części, a mięso na dwie. Pierwszą warstwą powinna być kapusta. Następnie mięso, znowu kapusta, mięso i ostatnia warstwa to także kapusta.
- Pokrój pomidory na plasterki i ułóż je na powierzchni kapusty. Połóż na wierzchu łyżkę kwaśnej śmietany.
- Jeśli przygotowujesz danie z „bardziej suchym” mięsem, np. drobiowym, możesz dodać na wierzch małe kawałki pokrojonego w kosteczkę masła.
- Posyp tartym serem.
- Przykryj pokrywką lub okryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury do 200°C.
- Piecz 30-40 minut. Następnie zdejmij pokrywkę (folię) i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15-20 minut do zrumienienia.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?