Warstwowa zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty: łatwy przepis na obfity obiad

2020-10-28
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Warstwowa zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty: łatwy przepis na obfity obiad
Autor: Shutterstock Pyszna zapiekanka z mięsa mielonego i warzyw
łatwy
20 min
4

Warstwowa zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty to jest to! Uwielbiamy takie szybkie, łatwe i smaczne przepisy, które nie wymagają stania przy kuchni i nie pozostawiają po sobie mnóstwa brudnych naczyń. Ułóż wszystkie składniki na blasze do pieczenia i upiecz. Oto łatwy przepis na obfity obiad!

Składniki

1 kg białej kapusty, poszatkowanej

700 g mięsa mielonego

1/2 szklanki gotowanego ryżu

1 duża cebula

1 duża marchewka

3-4 małe pomidory (można je zastąpić pomidorami z puszki lub sosem pomidorowym)

4 łyżki śmietany

20-30 g masła (opcjonalnie)

przyprawy ziołowe, sól, pieprz do smaku

100 g startego sera żółtego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zetrzyj cebulę i marchewkę na tarce. Lub rozdrobnij w blenderze.

Do startych warzyw dodaj sól, przyprawy ziołowe (oregano, tymianek, majeranek lub cząber) i śmietanę.

Do warzyw dodaj mięso mielone. Dobrze wymieszaj.

Kapustę posiekaj drobno. Posyp solą i dobrze wymieszaj rękami, wygniatając kapustę.

W naczyniu żaroodpornym, posmarowanym tłuszczem, układaj warstwami kapustę i mięso. Kapustę podziel na trzy równe części, a mięso na dwie. Pierwszą warstwą powinna być kapusta. Następnie mięso, znowu kapusta, mięso i ostatnia warstwa to także kapusta.

Pokrój pomidory na plasterki i ułóż je na powierzchni kapusty. Połóż na wierzchu łyżkę kwaśnej śmietany.

Jeśli przygotowujesz danie z „bardziej suchym” mięsem, np. drobiowym, możesz dodać na wierzch małe kawałki pokrojonego w kosteczkę masła.

Posyp tartym serem.

Przykryj pokrywką lub okryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury do 200°C.

Piecz 30-40 minut. Następnie zdejmij pokrywkę (folię) i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15-20 minut do zrumienienia.

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?