Tłuczone ziemniaki zapiekane ze szpinakiem i jajkami: łatwy przepis na tani obiad
Tłuczone ziemniaki zapiekane ze szpinakiem i jajkami sadzonymi to łatwy przepis na tani, ale jakże efektowny obiad. W ten sposób można wykorzystać ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Szpinak może być zarówno mrożony, jak i świeży. Więcej wskazówek znajdziecie pod przepisem. Zapraszamy do wypróbowania oszczędnego przepis na tłuczone ziemniaki zapiekane ze szpinakiem i jajkami!
Czy można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia?
Nie tylko można, ale nawet trzeba. Zawsze, gdy zostaje nam za dużo ziemniaków, robimy tę łatwą i szybką potrawę. W naszej zamrażarce zawsze znajdzie się paczka mrożonego szpinaku, którą szybko można zamienić w pyszną jarzynę lub dodatek do takiej zapiekanki.
Jakich jajek użyć?
Najlepiej użyć jajek dużych rozmiarów z chowu ściółkowego lub wolnego wybiegu. Nie trzeba chyba przypominać, że jajka powinny być świeże.
Czy można rozłożyć przygotowanie zapiekanki na etapy?
Śmiało można rozplanować przygotowanie zapiekanych ziemniaków na etapy. Jednego dnia można ugotować i utłuc ziemniaki oraz przyrządzić duszony szpinak, by na drugi dzień wszystko połączyć razem i zapiec.
Czy można urozmaicać i zmieniać tę potrawę?
Można zamienić szpinak na duszone grzyby. Można do tłuczonych ziemniaków dodać skwarki boczku lub kiełbasy. Można również do masy ziemniaczanej dodać starty ser, który pod wpływem ciepła rozpuści się i nada dodatkowych walorów zapiekance.
SKŁADNIKI
- Na tłuczone ziemniaki:
- 1 kg ziemniaków
- 100 ml mleka
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- Na duszony szpinak
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju
- 450-500 g szpinaku mrożonego lub świeżego ugotowanego i odciśniętego
- 50 ml mleka
- sól i pieprz
- oraz
- 6-8 jaj
- 50 g startego sera (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (funkcja grzania góra-dół).
- Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonym wrzątku.
- W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w kostkę oraz przeciśnij czosnek przez praskę.
- Rozgrzej olej w rondlu i uduś cebulę oraz czosnek, aż cebula będzie szklista. Dodaj liście szpinaku i 50 ml mleka i gotuj na wolnym ogniu przez 5–6 minut na średnim ogniu.
- Odcedź ziemniaki, pozwól im krótko odparować i utłucz z resztą mleka. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Utłuczone ziemniaki przełóż do żaroodpornej formy wysmarowanej masłem.
- Na ziemniakach rozłóż uduszony szpinak. Zrób tyle dołków, ile chcesz użyć jajek.
- Wybij każde jajko ostrożnie do dołka. Posyp tartym serem.
- Posól i popieprz, wstaw do piekarnika i piecz przez około 15–20 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne.