Tarta z porami - przepis na smaczne, wytrawne ciasto

2021-11-04
łatwy
25 min
4

Tarta to francuska siostra pizzy. "Miseczkę" z kruchego ciasta można wypełnić rozmaitymi farszami: warzywnymi, mięsnymi czy serowymi. My proponujemy tartę z porami. Można jeść ją rękoma i popijać białym winem. Sprawdź, jak ją zrobić.

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 150 g pszennej mąki
  • 2 żółtka
  • 100 dag schłodzonego masła (o jak największej zawartości tłuszczu)
  • sól
  •  FARSZ:
  • 3 pory
  • oliwa
  • chilli ze słoika
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ostra papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto wyrabiaj dużym nożem kuchennym. Na stolnicy posiekaj masło, dodaj mąkę, żółtka, sól, możesz dolać drobinę zimnej wody. Potem ugniataj ciasto rękoma, formując kulkę (ciasto nie powinno być gładkie, niech będzie w nim widać grudki masła). Zawiń w folię, włóż do zamrażalnika na pół godziny.
  • Pory pokrój na plasterki (białe i jasnozielone części). Przesmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek i papryczkę. Posól, popieprz, zetrzyj gałkę muszkatołową (około 1/3 kulki), jeśli chcesz zaostrzyć smak - dodaj ostrą paprykę w proszku. Duś pod przykryciem, aż pory zmiękną (możesz podlać wodą).
  • Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj (pod folią) i palcami uformuj placek w formie do tarty, włóż na kilkanaście minut do lodówki. Na cieście połóż papier lub folię do pieczenia, a na nich "obciążniki", np. ziarna fasoli. Zapiekaj przez 10-15 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Wyjmij z piekarnika, a po ostygnięciu napełnij farszem i włóż jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora