Tarta na cieście francuskim z wędzonym łososiem, mozzarellą i pomidorami
2022-03-17
łatwy
45 min
4
Tartę z wędzonym łososiem, mozzarellą i pomidorami możesz podawać na ciepło lub na zimno - wybór należy do Ciebie. Zobacz, jak ją przygotować. Podajemy łatwy przepis.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g łososia wędzonego
- 2 duże kulki mozzarelli
- 4 jajka
- 300 g śmietany 30%
- masło do smarowania formy
- 2 pomidory
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od przygotowania śmietanowo-jajecznej masy. 4 jajka wbijamy do miski, do jajek dodajemy śmietanę, a także sól i pieprz. Całość mieszamy widelcem aż do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Formę na tartę smarujemy masłem. Następnie wykładamy ją ciastem francuskim - musi być ono bardzo cienkie. Należy je dokładnie docisnąć do brzegów formy i do jej dna. Pamiętaj, żeby spód ciasta nakłuć widelcem.
- W formie układamy łososia, pokrojoną w kawałki mozzarellę i szczypiorek. Do całości dodajemy pomidory pokrojone w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę zalewamy śmietanowo-jajeczną masą.
- Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (pieczenie góra-dół). Pieczemy przez około 30 minut.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?