Tarta na cieście francuskim z wędzonym łososiem, mozzarellą i pomidorami

tarta-na-ciescie-francuskim-z-wedzonym-lososiem-mozzarella-i-pomidorami.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Łosoś wędzony to najsmaczniejsza ryba na wytrawną tartę, czyli quiche
łatwy
45 min
4

Tartę z wędzonym łososiem, mozzarellą i pomidorami możesz podawać na ciepło lub na zimno - wybór należy do Ciebie. Zobacz, jak ją przygotować. Podajemy łatwy przepis.

SKŁADNIKI

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g łososia wędzonego
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • 4 jajka
  • 300 g śmietany 30%
  • masło do smarowania formy
  • 2 pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od przygotowania śmietanowo-jajecznej masy. 4 jajka wbijamy do miski, do jajek dodajemy śmietanę, a także sól i pieprz. Całość mieszamy widelcem aż do momentu uzyskania jednolitej masy. 
  • Formę na tartę smarujemy masłem. Następnie wykładamy ją ciastem francuskim - musi być ono bardzo cienkie. Należy je dokładnie docisnąć do brzegów formy i do jej dna. Pamiętaj, żeby spód ciasta nakłuć widelcem. 
  • W formie układamy łososia, pokrojoną w kawałki mozzarellę i szczypiorek. Do całości dodajemy pomidory pokrojone w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę zalewamy śmietanowo-jajeczną masą.
  • Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (pieczenie góra-dół). Pieczemy przez około 30 minut.