Szybka tarta z ciasta filo z pomidorami i serem ricotta
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Szybka tarta z ciasta filo z pomidorami i serem ricotta to doskonały pomysł na prosty do przygotowania i pyszny obiad. Tarta sprawdzi się tez jako danie na ciepłą kolację, wyśmienicie pasuje do niej piwo lub kieliszek białego wina.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- około 20 arkuszy ciasta filo
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 1/4 szklanki sera ricotta
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii, plus więcej do posypania
- 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku, plus więcej do posypania
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 0,75 do 1 kg pomidorów, pokrojone na grubość centymetra(i/lub pomidory winogronowe, pokrojone na pół)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż arkusz ciasta na papierze. Posmaruj lekko oliwą z oliwek. Kolejny arkusz ułóż na poprzednim tak, by blacha była zakryta, posmaruj oliwą. Powtarzaj te czynności, aż wszystkie arkusze ciasta zostaną wykorzystane, staraj się tworzyć na blaszce równy spód tarty.
- W misce wymieszaj ser ricotta, bazylię, szczypiorek, skórkę z cytryny i sól i pieprz do smaku, aż się dobrze połączą. Rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta, pozostawiając 2- -centymetrowy wolny brzeg wzdłuż krawędzi.
- Na wierzchu sera ułóż pomidory pokrojone w plasterki lub na połówki. Posypać solą i pieprzem. Piecz 30 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe i łuszczące się.
- Przed podaniem posyp siekaną bazylią i szczypiorkiem. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.