STROMBOLI zrolowana pizza: sprawdzony przepis na zawijaną pizzę

2022-08-02
Stromboli zrolowana pizza
Autor: Shutterstock Pociętą na kawałki pizzę stromboli można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. 
łatwy
60 min
4

Stromboli to zawijana pizza, z której po upieczeniu, niczym lawa, wylewa się stopiony ser. Stromboli to również nazwa wulkanu we Włoszech. Pizzę stromboli po raz pierwszy przygotowali w Stanach Zjednoczonych włoscy emigranci. Tak przygotowaną pizzę łatwo zjeść na ulicy w drodze do pracy. Pizzę kroi się na szerokie plastry. Stromboli to świetny pomysł na domówkę, czy imprezę poza domem. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej 550 (lub 450)
  • 280 ml ciepłej wody
  • 1 jajo
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 7 g
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru
  •  
  • oraz
  • 500 g pieczarek oraz tłuszcz do podsmażenia
  • 200 ml dobrego sosu pomidorowego
  • dwa rodzaje żółtego sera, np gouda i mozarella ( po 200 g każdego)
  • 2 strąki ostrej papryki
  • suszone oregano i bazylia
  • sól i pieprz
  • 1 jajo do posmarowania ciasta po zawinięciu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia i zagnieść na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste.
  • Ciasto oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Powinno podwoić soją objętość.
  • W czasie kiedy ciasto będzie rosło, przygotować potrzebne składniki. Pieczarki umyć, pokroić na plastry i zrumienić na patelni, posolić dopiero kiedy będą miękkie. Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć ze sobą.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z każdej przygotować placek w ten sam sposób. Rozwałkować ciasto dość cienko, na prostokąt o wymiarach około 35 x 45 - długość dostosować do wsuwanej blachy naszego piekarnika.
  • Wierzch ciasta posmarować cienko połową sosu pomidoroego, pozostawiając z każdego brzegu 3 cm wolnej przestrzeni. Sos posypać odrobiną oregano i bazylii, oprószyć pieprzem.
  • Następnie rozłożyć połowę podsmażonych pieczarek. Na pieczarkach ułożyć pokrojoną ostrą paprykę. Całość posypać połową porcji sera i zawinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku. Pilnować by łączenie pozostało od spodu, boki zawinąć pod spód. To samo powtórzyć z drugim plackiem.
  • Obie pizze ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować dokładnie rozkłóconym jajkiem, posypać na wierzchu oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175°C z termoobiegiem na 35 minut. 
  • Pizzę wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut i dopiero pokroić.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego

Zobacz galerię z naszymi najlepszymi przepisami na pizzę